Neke od najvećih svjetskih ekonomija na rubu recesije

Negativan trend bilježe ekonomije širom svijeta, uključujući i pojedine velike ekonomske sile, što otvara pitanje sposobnosti globalne ekonomije oduprijeti se šoku izazvanom koronavirusom. Tržišta širom svijeta prethodne sedmice su završila u stanju rastuće panike. Nije teško pronaći razlog: koronavirus se nastavlja širiti i postoje naznake da bi neke od najvećih svjetskih ekonomija mogle upasti u recesiju, kada se efekti uzbune zbog virusa pomiješaju s nekim njihovim prije definiranim slabostima.

Kao treća ekonomija svijeta, Japan je zabilježio pad od 1.6 posto u posljednjem tromjesečju 2019. godine, pokušavajući apsorbirati efekte lutanja u poreznoj politici kao i posljedice razornog tajfuna. U pitanju je najveći pad u jednom tromjesečju mjeren u odnosu na prethodno tromjesečje, još od 2014. godine.

Za najveću evropsku ekonomiju, Njemačku, širenje virusa  nadovezalo se na usporavanje gospodarstvenog rasta uzrokovano teškoćama kroz koje prolaze fabrike u zemlji. Respektabilni indikator ekonomskog stanja u Njemačkoj (ZEW) značajno je opao tokom februara, odražavajući strahovanja da virus može ugroziti svjetsku trgovinu.

Ekonomist Banke Amerike Ethan Harris ukazuje na brojne manje ekonomije koje su također pogođene ovim stanjem. Hong Kong se već nalazi u recesiji, a Singapur bi se uskoro mogao naći u sličnoj situaciji. Indonežanski bruto domaći proizvod dostigao je najnižu točku u posljednje tri godine, dok Malezija bilježi najgore brojke na ovom polju u posljednjih deset godina, istakao je Harris.

Usporavanje ekonomske aktivnosti zabilježili su i pokretači svjetskog gospodarskog rasta, Kina i Indija, kako pokazuju podaci za posljednje tromjesečje 2019. godine.

Negativan trend, koji bilježe ekonomije širom svijeta, otvara pitanje sposobnosti globalne ekonomije oduprijeti se šoku izazvanom koronavirusom. Harris napominje da je nešto slabija statistika u četvrtom tromjesečju rezultat trgovinskog rata između Amerike i Kine koji je predugo trajao, a koronavirus je samo dodatno pogoršao stvari.

“Globalni igrači na tržištu kapitala su se oporavili nakon smirivanja u trgovinskim odnosima Amerike i Kine, ali kompanije s lancima snabdijevanja koji imaju globalnu pokrivenost ostaju i dalje u vrlo neizvjesnoj situaciji”, rekao je Harris.

Ni pozicija Amerike nije tako čvrsta kao što se mislilo. Prema podacima IHS Markita, sektor usluga u Americi doživio je pad tokom februara, s podacima koji predstavljaju najlošiji rezultat u proteklih 76 mjeseci, a to je ujedno i prvi pad tokom posljednje četiri godine.

Trump u posjetu Indiji dok tenzije na polju trgovine ključaju

Predsjednik Amerike Donald Trump otputovao je u državnu posjetu Indiji, gdje će se susresti s indijskim premijerom Narendrom Modijem.

U međuvremenu, u pozadini se odvija trgovinski rat između SAD-a i jedne od najvažnijih svjetskih ekonomija u nastajanju, navodi CNN.

Naime, prošle godine Trumpova administracija ukinula je Indiji povlašteni status u trgovini s SAD-om, koji je toj zemlji omogućavao izvoz u vrijednosti od nekoliko milijardi dolara bez carine. Indija je kao odgovor uvela više carinske dažbine na određene američke izvozne proizvode.

SAD su od tada okupirane drugim trgovačkim sukobima – postizanjem “primirja” u trgovini s Kinom. Ali nakon “prve faze” sporazuma s Pekingom, konflikt s Indijom možda ponovo dobije pažnju. To bi moglo značiti korak unazad u dogovorima ili prekid komunikacije i veće eskalacije.

Trumpov glavni ekonomski savjetnik, Larry Kudlow, rekao je novinarima u petak da ne očekuje da će se prilikom posjeta mnogo pričati o trgovini: “Mislim da biste mogli vidjeti njegovu otvorenu spremnost pregovarati s Indijom. On i Modi su prijatelji.”

Međutim, Trump je i kineskog predsjednika Xi Jinpinga redovno nazivao prijateljem.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*