WHO ne razmatra da proglasi pandemiju novog korona virusa

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) više ne razmatra proglašenje pandemije, ali epidemija korona virusa COVID-19 ostaje vanredna situacija u međunarodnom javnom zdravstvu, saopćio je u ponedjeljak portparol WHO.

Strahovanja od pandemije korona virusa pojačana su u ponedjeljak uz nagli rast novih slučajeva prijavljenih u Iranu, Italiji i Južnoj Koreji, iako je Kina ublažila ograničenja kretanja u nekoliko oblasti, uključujući i Peking, dok je broj novih slučajeva zaraze opao.

Agencija sa sjedištem u Ženevi proglasila je epidemiju svinjske gripe H1N1 u 2009. godini pandemijom, za koju se kasnije ispostavilo da je bila blaga, izazivajući kritike nakon što su farmaceutske kompanije nakon te objave požurile sa razvojem novih vakcina i lijekova.

WHO je proglasio novi korona virus koji se pojavio u Wuhanu u Kini u decembru vanrednom situacijom u javnom zdravstvu koja je predmet međunarodne brige. Ta objava ima za cilj pomoći zemljama sa slabijim sistemima javnog zdravstva u odbrani od epidemije.

Otada se virus raširio, uz više od 77.000 potvrđenih slučajeva zaraze u Kini, među kojima i 2.445 smrtna slučaja, pokazuju posljednje brojke WHO. Južna Koreja, Japan i Italija suočavaju se također s epidemijom, prenosi Reuters.

(Vijesti.ba / FENA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*