Trumpova administracija traži 2,5 milijardi dolara za borbu protiv koronavirusa

Trumpova administracija zatražila je od Kongresa 2,5 milijardi dolara za borbu protiv koronavirusa koji se brzo širi, uključujući više od milijarde za vakcinu, objavila je Bijela kuća u ponedjeljak.

Uz potrese na finansijskim tržištima zbog briga da će virus imati značajne posljedice po globalnu ekonomiju, Trumpova administracija nestrpljiva je da pokaže kako je spremna boriti se protiv širenja virusa uprkos ograničenom broju slučajeva do sada u Sjedinjenim Državama.

Virus se proširio na 29 zemalja i teritorija izvan kineske matice, dok je o epidemiji javljeno u Južnoj Koreji, Iranu i Italiji.

– Trumpova administracija veoma ozbiljno shvaća širenje bolesti COVID-19 izazvane novim koronavirusom. Danas, administracija je podnijela Kongresu plan dodatnog finansiranja vrijedan 2,5 milijardi dolara kako bi se ubrzao razvoj vakcine, podržale aktivnosti odgovora i nabavila toliko tražena oprema i lijekovi – izjavila je Rachel Semmel, glasnogovornica ureda za menadžment i budžet Bijele kuće.

Novac će biti iskorišten za terapeutiku, razvoj vakcine i stvaranje zaliha lične zaštitne opreme kao što su maske, saopćila je Bijela kuća.

 Od zatraženih 2,5 milijardi dolara, 1,5 milijardi su nova sredstva. Ostatak će biti osiguran iz već postojećih fondova Kongresa, kao što je neiskorišteni novac za borbu protiv virusa ebole. Administracija je zatražila preusmjeravanje tog novca u borbu protiv koronavirusa.

U Sjedinjenim Državama potvrđena su 53 slučaja novog koronavirusa – 14 je dijagnosticirano kod ljudi u SAD-u i 39 među Amerikancima vraćenim iz epicentra epidemije, kineskog grada Wuhana i s kruzera Diamond Princess koji je bio u karantinu u Japanu, saopćio je američki Centar za prevenciju i kontrolu bolesti, prenosi Reuters.

(Vijesti.ba / FENA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*