Preporuke SZO: Kako se zaštititi od korona virusa?

Generalne preporuke Instituta za zdravlje i sigurnost hrane, a u vezi sa smanjenjem rizika od akutnih respiratornih i drugih infekcija, poput gripe, čija je sezona u toku, a koje se odnose i na smanjenje rizika od novog koronavirusa i kojih se treba pridržavati su:

Često prati ruke korištenjem vode i sapuna, najmanje 20 sekundi, ili sredstava za čišćenje ruku na bazi alkohola.

Prilikom kašljanja ili kihanja pokriti usta i nos unutarnjom stranom lakta ili jednokratnom maramicom – baciti maramicu odmah nakon korištenja i oprati ruke. Izbjegavati dodirivati oči, nos i usta neopranim rukama.

Izbjegavati blizak kontakt sa osobama koje imaju povišenu temperaturu, kašlju i otežano dišu.

Održavajte socijalnu distancu – potrebno je držati distancu od najmanje jedan metar između vas i drugih ljudi, posebno onih koji kašlju, kišu i imaju povišenu temperaturu.

Ukoliko imate povišenu temperaturu, kašljete i otežano dišete, potražite medicinsku pomoć, prethodno zdravstvenom radniku naglasite historiju putovanja.

Kada posjećujete tržnicu u područjima koja imaju iskustvo sa novim koronavirusom, izbjegavajte direktne nezaštićene kontakte sa životinjama i površine koje su u kontaktu sa istim.

Izbjegavajte konzumaciju sirovih i nedovoljno kuhanih proizvoda životinjskog porijekla.
Sirovo meso, mlijeko i životinjske iznutrice treba tretirati s oprezom, izbjegavati križnu kontaminaciju s nedovoljno termički obrađenom hranom, u skladu sa dobrom praksom o sigurnosti hrane.

Detaljnu informaciju o korona virusu (COVID-19), načinu na koji se zaštititi, ali i zabludama koje se šire u javnosti izradio je Institut za zdravlje i sgurnost hrane.

N1

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*