Preminuo akademik Muhamed Filipović

Bosanskohercegovački akademik, penzionisani profesor Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu Muhamed Filipović preminuo je u Sarajevu u 91. godini, potvrđeno je Feni iz Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti (BANU).

Muhamed Filipović je bio član Akademije nauka i umjetnosti BiH, profesor na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu i predsjednik BANU.

Filipović je bio jedan od osnivača i potpredsjednik Stranke demokratske akcije (SDA), a u vrijeme rata u BiH bio je potpredsjednik Muslimanske bošnjačke organizacije Adila Zulfikarpašića i ambasador Republike BiH u Velikoj Britaniji.

Rođen je u Banjoj Luci 1929. godine, gdje je završio osnovnu i srednju školu. Filozofiju je studirao na Filozofskom fakultetu u Beogradu i Zagrebu. Diplomirao je 1952., a doktorirao 1960. godine.

Autor je više knjiga, a neke su i prevedene na druge jezike. Najveći broj prijevoda imala je knjiga “Lenjin – monografija njegove misli”, koja je prevedena na danski, švedski, francuski, bugarski, slovački, italijanski i kineski jezik.

Prošle godine u Rektoratu Univerziteta u Sarajevu održan je simpozij “Život i djelo akademika Muhameda Filipovića” u povodu 90. godišnjice njegovog rođenja u organizaciji Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti (BANU) i Univerziteta u Sarajevu (UNSA). Tad je predstavljena i monografija posvećena životu i djelu Muhameda Filipovića koju su uredili Mehmed Akšamija i Asim Kurjak.

Tom prilikom Muhamed Filipović je rekao da “treba vršiti svoju funkciju u društvu. Raditi, stvarati i pisati. Učiti ljude i učiti od ljudi. To je ono što je neophodno da bi se živio život dostojan čovjeka”.

Informacije o komemoraciji i sahrani/dženazi akademika Filipovića biti će saopćene naknadno.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*