Bobar banka ide u likvidaciju

Bobar banci bit će oduzeta dozvola za rad i ta banka ide u likvidaciju – potvrdila je danas direktorica Agencije za bankarstvo RS-a Slavica Injac.

-Ova banka više se neće moći baviti bankarstvom već samo naplatom potraživanja – naglasila je Injac na pres-konferenciji i navela da se ona ne osjeća odgovornom zbog propasti ove banke, jer, tvrdi, za rad banaka odgovaraju njihovi vlasnici i uprava.

Banka ide u likvidaciju, dodala je, da bi se mogli isplatiti osigurani depoziti do 50.000 KM.

U ovoj banci, potvrdila je, ima oko 250 miliona KM depozita, od čega su depoziti građana oko 80 miliona KM.

Kazala je da će se deponenti namiriti i iz likvidacione mase te nije željela govoriti kada je Agencija uradila kontrole banke, kao ni ko su najveći deponetni, koja preduzeća ili drugi pojedinci imaju kredite u toj banci, ustvrdivši da je to „poslovna tajna“.

Privremeni upravnik Bobar banke Savo Ševaljević je rekao da je Bobar banka nesolventa, prezadužena i nelikvidna, čime su se stvorili uvjeti da ide u stečaj, ali je predložio da ide u likvidaciju da bi se mogli namiriti svi povjerioci.

Dodao je da se to ne bi moglo dogoditi ako bi banka otišla u stečaj.

Potvrdio je da od danas ostaje bez posla i 206 radnika Bobar banke.

I Josip Nevjestić, direktor Agencije za osiguranje depozita u BiH, rekao je da odlukom o oduzimanju dozvole za rad Bobar banci Agencija je dužna da isplati osigurane depozite od 50.000 KM.

Ta procedura počinje od danas, a kako je dodao, svaki od oko 22.000 deponenta će dobiti obavještenje na kućnu adresu, a po kojem će morati da provjere sve obaveze, odnosno potraživanja u Bobar banci.

Isplate osiguranog depozita vršit će se putem Unicredit banke.

Tačni termini i način kako će se vršiti isplate bit će naknadno saopćeni.

Nevjestić je rekao da građani nemaju razloga za brigu, jer će dobiti osigurana sredstava do 50.000 KM.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.