Dječiji izumi koji su utjecali na svijet

Svaki put kada uživate u sladoledu na štapiću ili stavite grijače za uši kada je vani hladno, na tome možete zahvaliti dječjoj kreativnosti ili tinejdžerima.Sjajne ideje koje su gotovo svima poznate ili koje svakodnevno koristimo ne dolaze samo od odraslih. Djeca mogu na inspirativan način riješiti različite probleme ili učiniti stvari mnogo zabavnijim.

Ovo su izumi za koje svi znamo, ali je rijetko poznato da su ih izumila djeca ili tinejdžeri, iako su mnogi od njih među nama jako dugo.

Trampolina

Ako ste voljeli kao dijete skakati na trampolini ili još uvijek volite, možete zahvaliti Georgeu Nissenu. On je kao 16-godišnjak izumio trampolin nakon što je gledao kako umjetnici s trapeza padaju u sigurnosne mreže ispod njih. Mislio je da bi bilo mnogo zabavnije ako bi umjesto toga odskočili s mreže.

Tako je rođena trampolina, davne 1930. godine, a među nama je punih 90 godina.

Grijači za uši

Godine 1877. petnaestogodišnjem Chesteru Greenwoodu dosadilo je imati hladne uši svaki put kada ide na klizanje na ledu. Tako je došao na ideju napraviti žičani okvir, a  baka mu je pomogla prišiti komade dabrove kože kako bi zaštitio uši od hladnoće.

Grijači za uši su bili pun pogodak, a posebno su bili važni vojnicima tokom Prvog svjetskog rata.

Brailleovo pismo

Prije 1824. godine, kada je petnaestogodišnji Louis Braille izmislio seriju reljefnih tačaka koje čine Brailleovu abecedu, slabovidne i slijepe osobe mogle su čitati opipavanjem reljefnih slova vrhovima prstiju, što je bio spor i naporan proces.

Braille je i sam bio slijep, nakon što se kao 3-godišnjak povrijedio alatom iz očeve radionice, a infekcija zahvatila i drugo oko. On je preveo tehniku komunikacije koju je koristila francuska vojska u  abecedu za slijepe i slabovidne, a koja se mogla lako čitati.

Novogodišnje svjećice

Novogodišnja drvca su bila prava opasnost za nastanak požara, jer su se na njih stavljale upaljene svijeće. 1917. godine petnaestogodišnji Albert Sadacca stao je na put ovoj opasnosti svojim izumom jeftinijih žarulja povezanih žicom i omogućio ljudima uživati u magičnom osvjetljenju drvca bez bojazni da će zapaliti kuću, navodi Readers Digest.

Superman

Čovjek od čelika je nastao u glavama dvojice sedamnaestogodišnjaka, Jeromea Siegela i Josepha Shustera davne 1933. godine, a njegovo prvo pojavljivanje u stripovima dogodilo se 1938. godine.

Historičari stripova vjeruju da je originalna ideja nastala zbog smrti Siegelovog oca, u oružanoj pljački njegove prodavnice.

Sladoled na štapiću

Kao i mnoge zadivljujuće namirnice, sladoled na štapiću je stvoren greškom. Jedanaestogodišnji Frank Epperson je jedne hladne noći davne 1905. godine zaboravio vani šoljicu u kojoj je bila pomiješana voda i aromatični prah, koji je miješao štapićem. Ujutro kada je htio uzeti šoljicu zatekao je smrznutu poslasticu sa štapićem u njoj.  Skoro 20 godina nakon njegovog slučajnog otkrića počeo je prodavati ovaj desert, a danas se pojede više od 2 milijarde sladoleda na štapiću svake godine.

Prvi televizori

Jedan od pionira koji je dao svoj doprinos uvođenju ove tehnologije imao je samo 15 godina kada je o njoj sanjao. Philo T. Farnsworth stvorio je dijagrame za sistem elektronske televizije 1921. godine, a prvu sliku prenio je šest godina kasnije.

Vodene skije

Osamnaestogodišnji Ralph Samuelson želio je spojiti svoju strast prema skijanju na snijegu s ljubavlju prema vodi. Tako je 1922. godine napravio svoje prve drvene vodene skije najavljujući rođenje novog sporta – skijanja na vodi.

Peraje za plivanje

Poznati pisac, diplomat, pronalazač, znanstvenik i filozof Benjamin Franklin imao je samo jedanaest godina kada je izradio svoje prve peraje da bi mogao lakše plivati. Međutim, za razliku od današnjih gumenih peraja na nogama, njegov izum, smišljen 1717. godine, bila su čvrsta “vesla” pričvršćena za ruke.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*