Film “Otac” dvostruko nagrađen na festivalu u Berlinu

Ekumenski žiri na Filmskom festivalu u Berlinu odlučio je da najboljim u programu „Panorama“ proglasi film „Otac“ u režiji Srdana Golubovića.

Film „Otac“ imao je svjetsku premijeru 22. februara u okviru „Panorame“, zvaničnog programa 70. izdanja Berlinskog filmskog festivala, a sinoć je imao svoju nacionalnu premijeru na otvaranju 48. FEST-a.

Novi Golubovićev film nastao je kao koprodukcija Srbije, Francuske, Njemačke, Hrvatske, Slovenije i Bosne i Hercegovine, uz podršku Filmskog centra Srbije.

Nagrade ekumenskog žirija, koji okuplja stručna lica evanđelističke i katoličke crkve, dodjeljuje se filmovima koji senzibilizuju gledaoce za duhovne, ljudske i društvene vrijednosti. Golubović je 2013. godine dobio nagradu Ekumenskog žirija i za film „Krugovi“.

Ali, to nije sve…

Film „Otac“ je osvojio i Nagradu publike, koja se po 22. put dodjeljuje najbolje ocijenjenom filmu u selekciji „Panorama“. Ova nagrada se dodjeljuje od 1999. godine – tokom trajanja Berlinala, gledaoci su u prilici da ocijene filmove u okviru programa „Panorama“ (ove godine ih je bilo 36), a film sa najvišom prosječnom ocjenom dobija prestižnu nagradu.

Ove godine u igranoj konkurenciji najvišu prosjecnu ocjenu je imao srbijanski predstavnik, film „Otac“.

Zvanična dodjela ove prestižne nagrade je zakazana za 1. mart 2020. godine.

(Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*