Lagumdžija razgovarao s ambasadorima Saudijske Arabije, Katara i Turske

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija razgovarao je danas u Sarajevu s ambasadorom Kraljevine Saudijske Arabije u BiH Eidom M. Al-Thakafijem kada mu je zahvalio na dobroj saradnji koja je doprinijela razvoju i jačanju bilateralnih odnosa dviju zemalja.

Izrazio je zadovoljstvo zbog dobrih odnosa između dvije države te političke i financijske podrške koju Kraljevina Saudijska Arabija pruž? Bosni i Hercegovini.

Posebnu zahvalnost Lagumdžija je iskazao za pomoć Saudijske Arabije koja je upućena u područja BiH koja su u maju bila zahvaćena katastrofalnim poplavama.

Lagumdžija je informirao ambasadora da je na sjednici Predsjedništva BiH dato odobrenje za zaključivanje Memoranduma o razumijevanju o bilateralnim političkim konsultacijama između ministarstva vanjskih poslova BiH i Saudijske Arabije što će, kako je ocijenio, dodatno doprinijeti razvoju međusobnih odnosa.

Razgovarano je i o aktualnoj situaciji u BiH s naglaskom na političke i ekonomske reforme koje je nužno provesti.

Lagumdžija je zahvalio Al-Thakafiju, koji završava svoj mandat u BiH, za dosadašnji angažman u BiH i poželio mu sreću u budućem diplomatskom radu, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Lagumdžija je danas u odvojenim susretima razgovarao i s ambasadorima Katara i Republike Turske Rashidom Mubarakom Al-Kawarijem i Cihadom Erginayem o novom pristupu Evropske unije prema Bosni i Hercegovini, potrebi brzog uspostavljanja vlasti u BiH na svim nivoima i ekonomskim i društvenim reformama na putu ka EU.

(Fena/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*