Užičanin: Vlada TK je većinski vlasnik “Aide” i ima da rješava naše probleme

Obespravljeni radnici „Aide“, „Dite“, „Livnice“ i „Konjuha“, koji su u srijedu u jutarnjim satima krenuli pješke prema Graničnom prijelazu u Orašju u namjeri da napuste Bosnu i Hercegovinu, trenutno se nalaze u Ormanici.

Hasan Užičanin, potpredsjednik Sindata radnika Fabrike obuće „Aida“, kazao je za Agenciju Fena da su radnici  trenutno u Coloseumu, u mjestu Ormanica, gdje će i prenoćiti, a smještaj imaju zahvaljujući načelniku Gradačca, tamošnjem Crvenom križu i građanima.

Na pitanje znaju li radnici da je jedno od mogućih rješenja, a nakon danas usvojenog rebalansa budžeta TK za 2014., da im se kroz programe Crvenog križa pronađe način za isplatu sredstava, koja postoje, ali  nema još uvijek zakonskog okvira koji je sprovodiv, Užičanin je kazao da  vlasti “već tri mjeseca nemaju zakonskog okvira”.

– Oni imaju zakonski okvir da rade  u tehničkom mandatu i primaju plaću, a kad im to istekne da primaju bijeli hljeb. Mi smo čuli da bi nam preko Crvenog križa podijelili po 300 KM, a mi to odbijamo jer smo tražili 400 KM – rekao je Užičanin.

Radnici će ujutro, prema Užičaninovim riječima, krenuti oko 9.00 sati za Orašje.

– I ako se vratimo u Tuzlu, radnici „Aide“ će prvi radni dan biti pred Vladom jer je većinski vlasnik „Aide“ i ima da rješava naše probleme. Mi smo državna firma – poručio je potpredsjednik Sindata radnika Fabrike obuće „Aida“.

(Fena/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*