Kontrolu putnika pri ulasku u Federaciju BiH vrše 84 federalna inspektora

Federalna uprava za inspekcijske poslove rasporedila je inspektore iz svih 10 inspektorata na granične prijelaze, gdje 84 federalne inspektorice i inspektora u tri smjene vrše 24-satnu sanitarnu kontrolu putnika pri ulasku u Federaciju BiH.

Termalne kamere instalirane su na GP Izačić, GP Bijača, a danas i na GP Kamensko.

Zaključno sa subotom 21.3.2020. godine, federalni sanitarni inspektori na graničnim prijelazima u FBiH izdali su ukupno 13.841 rješenja o stavljanju putnika/osoba pod zdravstveni nadzor/ograničenom kretanju/izolaciji na period od 14 dana.

Nadzorima i mjerama je, obuhvaćeno i ukupno 1.377 državljana BiH s prebivalištem u RS koji su u BiH ušli preko graničnih prijelaza u FBiH, a spiskovi s podacima  dostavljeni su Inspektoratu RS-a na daljnje postupanje i provođenje mjera izolacije, a za 149 državljana BiH s prebivalištem na području Brčko Distrikta, podaci su dostavljeni Inspektoratu Brčko Distrikta.

Na graničnom prelazu Bijača izdato je 59 rješenja, Orašje 263, Izačić 93, Kamensko 144, Gorica 35,  Bosanski Šamac 368, Velika Kladuša 134, Doljani 29, Bosansko Grahovo 11, Osoje 65, Gabela Polje 11, Čepikuće 11, Neum I 4, Neum II   40, Ivanica 45, Aerodrom Sarajevo 259 i granični prelaz Halilovići 6, odnosno ukupno izdatih 1.577 rješenja.

Federalnoj upravi za inspekcijske poslove do sad dostavljeno ukupno 99 zbirnih službenih zabilješki o nepoštivanju izrečenih mjera, na ime većeg broja osoba, a protiv 32 biti će pokrenuti prekršajni postupci. Također, tvorene su pravne i administrativne pretpostavke za uspostavljanje procedure upućivanja putnika u šatorske karantine po donošenju odluke nadležnih organa BiH/FBiH.

Dežurni tim federalnog tržišnog inspektorata je u protekla četiri dana po prijavama građana izvršio 57 redovnih i 35 kontrolnih inspekcijskih nadzora u apotekama i drugim prodajnim objektima, a izrečeno je 59 prekršajnih naloga u iznosu od 133.700 KM. Kod 35 subjekata nadzora nisu utvrđene nepravilnosti u poslovanju, odnosno, utvrđeno je da prijave građana nisu bile utemeljene, saopćeno je iz Federalne uprave za inspekcijske poslove.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*