Vlada TK nije našla rješenje za obespravljene radnike

Vlada Tuzlanskog kantona je došla do djelomičnog rješenja. Danas smo usvojili određene izmjene programa Ministarstva za rad i socijalnu politiku kojim će se omogućiti da se radnicima isplati materijalna pomoć u iznosu od 100 KM, ali u paketima. To podrazumijeva da će paket biti sa osnovnim životnim namirnicama i o strukturi tog paketa će se dogovoriti sa sindikatima.

Rekao je to  danas Bahrija Umihanić, premijer TK-a, na pres konferenciji nakon prekinute vanredne sjednice Vlade Tuzlanskog kantona.

Kako je izvijestio Umihanić, jutros je kantonalna vlada bila na tragu rješenja sa Crvenim križem koji bi putem svojih institucija izvršio uplatu po 300 KM radnicima.

– Nažalost, danas su nas iz Crvenog križa izvijestili da nisu dobili saglasnost svojih organa, Upravnog odbora, i mi smo ponovo u problemu da nađemo način kako na legitiman i zakonit način isplatiti ljudima po 300 KM-  kazao je Umihanić.

Premijer je rekao da je obespravljenim radnicima jučer prenio sve što Vlada čini za njih, ali da su radnici tražili da se očituju po njhovim zahtjevima do 12 sati danas.
Prije prestanka komunikacije sa radnicima, koja je uslijedila danas iza 10 sati, Vlada TK-a je predložila da četiri predstavnika radnika dođu u Ministarstvo za rad i socijalnu politiku i pregledaju spiskove zaposlenika  jer se razlikuju od onih koje Vlada dobija od Zavoda zdravstvenog osiguranja i Poreske uprave.

– Međutim, njihovi predstavnici su odbili da dođu. Nakon toga sam poslao četiri autobusa očekujući ovdje pozitivan ishod, da se vrate u Tuzlu svojim kućama. Nažalost, ni mi nemamo dobre vijesti za njih u ovom trenutku, što ne znači da do večeras ili sutra neće biti pozitivnog ishoda. Meni je kao čovjeku žao što se ovo dešava, ali kao premijer radim sve što je u mojoj moći da riješim njihove probleme – poručio je Umihanić.

Predstavnici kantonalne vlade su nakon sjednice otišli u Skupštinu TK-a gdje će se sastati sa predsjednikom te pokušati da zajedno pronađu rješenje s obzirom na to da se jučer na sjednici skupštinskog Kolegija izrazila spremnost za sudjelovanje u rješavanju ovog problema.

(Fena/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*