Za spas radnih mjesta neophodna je promjena PDV-a te da država preuzme plaćanje poreza i doprinosa

Globalna pandemija koronavirusa uzrokovala je neviđen udar na svjetsku ekonomiju, ali i poslovanje privrednih subjekata kod nas. Najveća odgovornost je na strani vlasti koja u ovim vremenima mora hitno djelovati i omogućiti poslovnim subjektima održavanje poslovanja i u ovim teškim mjesecima. Adnan Berberović, suvlasnik konsultantske kompanije SEEBA, za Klix.ba kaže kako je posve sigurno da je koronavirus opasan za ljude, ali jednako je opasan i za ekonomiju.

“Realni sektor bukvalno tone i pitanje je koliko će radnih mjesta uništiti. Posebno su na udaru mala i srednja preduzeća. Prema istraživanju u susjednoj Hrvatskoj, u anketi provedenoj u Facebook grupi Glas Poduzetnika s više od 22.000 članova, približno pola firmi može izdržati ovu krizu samo mjesec, a druga polovina tri mjeseca. Uvjeren sam da je situacija u BiH još puno teža”, smatra Berberović.

Njega brine što još uvijek nema konkretnih mjera za podršku privredi i boji se da svaki dan čekanja gubimo veliki broj radnih mjesta.

“Pitanje je ko će finansirati javni sistem ako realni sektor ide u provaliju?! Javni sektor mora pokazati solidarnost prema realnom. Virus će tek pokazati svoju drugu fazu opasnosti, napraviti ogromne probleme kada mnogi ljudi ostanu bez posla i vlasnike firmi dovesti u agoniju”, navodi on.

Berberović sugerira da se najhitnije moraju donijeti nove mjere, pored onih već uvedenih, a to su odgađanje plaćanja poreza, plaćanje PDV-a po naplati i da država preuzme porez na dohodak i doprinose sve dok traje stanje elementarne nepogode.

Ekonomski analitičar Faruk Hadžić pripremio je set promjena neophodnih zakona, a posebno važna je promjena prijave i plaćanja poreza na dodanu vrijednost. Predviđeno je plaćanje PDV-a na kraju narednog mjeseca, a ne 10. u mjesecu.

Hadžićev prijedlog, iskomuniciran je s većim brojem ekonomskih eksperata, a ima podršku i zastupnika SDP-a u parlamentu BiH Saše Magazinovića koji bi ga mogao predložiti na narednoj sjednici.

Predstavnici poslodavaca i privrednih komora još prije desetak dana zatražili su poreska rasterećenja, a Vlada Federacije BiH već je uspjela s bankarskim sektorom dogovoriti moratorij na plaćanje kredita.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*