Olimpijske igre po prvi put u historiji odgođene na godinu dana

Olimpijske igre u Tokiju koje su trebale biti održane od 24. jula do 9. augusta ove godine odgođene su za 2021. godinu. Razlog je pandemija koronavirusa, zbog koje mnogi sportaši u ovom trenutku treniraju samo unutar zidova svog doma.

Japanski premijer Shinzo Abe i predsjednik Međunarodnom olimpijskog odbora (MOO) Thomas Bach tako su dogovorili na hitnom sastanku održanom ovog utorka, unatoč najavama da će odluka pasti tek idućeg mjeseca.

Kao što je bilo najavljivano, te unatoč upornosti japanske vlade i predsjednika MOO-a, Igre su ipak zbog pandemije koronavirusa odgođene na najmanje godinu dana i neće se održati ovog ljeta.

To je veliko olakšanje za brojne sportaše koji u ovom trenutku što zbog samoizolacije, karantene i zabrane treniranja u dvoranama se ne mogu adekvatno pripremati, ali ni provoditi kvalifikacije za odlazak u Tokio.

Moglo bi se zaključiti da je zdravi razum ipak prevladao, jer kako olimpijske igre promoviraju – sigurnost sportaša je na prvom mjestu.

Podsjetimo, u ponedjeljak je Olimpijski savez Kanade objavio da ne namjerava poslati svoje sportaše u Tokio ovog ljeta, a to su potom najavili Australija, SAD i Velika Britanija.

Samim time Japan je odlučio popustiti pod pritiskom i zatražiti od MOO-a jednogodišnju odgodu, na što je krovna olimpijska organizacija pristala.

Olimpijske igre nikada u povijesti nisu bile odgođene, te su svega tri puta otkazane od 1896. godine, odnosno od prvih Igara koje su se održale u Ateni.

Igre su zbog Prvog svjetskog rata otkazane 1916. godine u Berlinu, a potom 1940. i 1944. godine zbog Drugog svjetskog rata, a trebale su se održati u Tokiju, odnosno Londonu.  


(Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*