Šta odgađanje Olimpijskih igara znači za karijeru Rogera Federera

Najuspješniji teniser svijeta svih vremena Roger Federer u augustu će proslaviti svoj 39. rođendan, a nastup na Olimpijskim igrama u Tokiju trebao je biti njegov posljednji na smotri najboljih sportista svijeta. Federer je do sada nastupio četiri puta na Olimpijskim igrama u svojoj karijeri, ali nikada nije osvojio zlatnu medalju u singlu. Federer ima zlato s Olimpijade, ali u dublu, a osvojio ga je 2008. godine u Pekingu sa Stanom Wawrinkom.

U prijestolnici Engleske četiri godine kasnije Federer je u singlu osvojio srebro. Poražen je u finalu na terenima All England Cluba od Andyja Murraya rezultatom 3:0 (6:2, 6:1 i 6:4).

Federer zbog povrede nije igrao u Rio de Janeiru, a dva puta je nosio zastavu Švicarske na otvaranju, u Atini i Pekingu. U oktobru je potvrdio da će nastupiti na Olimpijskim igrama u Tokiju, a danas je došla informacija kako će Igre biti pomjerene do 2021. godine.

Federer još uvijek nije otvoreno govorio o završetku karijere, iako će u augustu napuniti 39 godina. Kada se narednog ljeta bude igrao teniski turnir na Olimpijskim igrama u Tokiju Federer će napuniti 40 godina.

Brojne povrede i operacije sigurno da ostavljaju traga, ali svi se nadaju da ćemo Federera gledati i naredne sezone. Pomjeranje Olimpijskih igara mogao bi za Švicarca biti i dodatni motiv da ostane na Touru i naredne sezone.

Federera su otpisivali i ranije, pa su uslijedile pobjede na Australian Openu i Wimbledonu 2017. godine, a potom i nova titula Melbourneu. Prethodno je posljednje Grand Slam titule osvajao 2012. godine. Pokazao je tada Federer da ga se nikako ne smije otpisati.

Bajke podsjećaju na snove, a snovi se ponekad ostvare. Posljednji trofej koji mu nedostaje, ukoliko ostane zdrav i odluči igrati i naredne sezone, mogao bi “napasti” na najvećoj sportskoj smotri u 40. godini života. Kada se zovete Roger Federer ni to nije nemoguće. Ulazak u petu deceniju sa zlatom sa Olimpijskih igara u jednom od fizički najzahtjevnijih sportova, za sada je samo san, a na ljeto 2021. godine možda i java.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*