Služba za informisanje Gradskog štaba Civilne zaštite Tuzla: Ne nasjedajte na dezinformacije!

S ciljem istinite i pravovremene  informisanosti  gradjana,  Služba za informisanje Gradskog štaba Civilne zaštite Tuzla, formirana  pri JP RTV 7 Tuzla, je u stalnom kontaktu sa Gradskim, Kantonalnim i Federalnim štabovima Civilne zaštite, kao i svim relevantnim institucijama svih nivoa kako bismo obezbijedili  istinite informacije za naše gradjane.

Medjutim, u ovom teškom vremenu pandemije, počele su se širiti i različite dezinformacije koje unose nesigurnost medju gradjane Tuzle. Jedna od zlonamjernih dezinformacija je da je došlo do ukidanja gradskog Kriznog štaba. Ova informacija nije tačna!

Krizni štab za borbu protiv pandemije izazvane pojavom koronavirusa (COVID-19) Grada Tuzle radi svakodnevno i neprekidno, od dana svog osnivanja.

Ranije je Krizni štab u širem sastavu imao sjedište u Gradskoj upravi. Od proglašenja stanja nesreće i aktiviranja Gradskog štaba civilne zaštite, sjedište Kriznog štaba je premješteno u Dom zdravlja Tuzla. Čine ga isključivo eksperti  medicinske struke.

Zadatak Kriznog ekspertnog štaba, kao medicinskog ekspertnog tijela, je svakodnevno praćenje situacije na terenu, utvrđivanje relevantnih činjenica, te davanje preporuka i predlaganje Gradskom štabu civilne zaštite mjera za sprječavanje i suzbijanje zaraznih bolesti, sprječavanje nastanka i suzbijanje širenja zaraznih bolesti, te zdravstvenih mjera za sprječavanje i ublažavanje posljedica proglašene nesreće izazvane pojavom pandemije uzrokovane koronavirusom (COVID-19), u skladu sa Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti Federacije BiH i Zakonom o zdravstvenoj zaštiti Federacije BiH.

Krizni ekspertni štab će po nalogu Gradskog štaba civilne zaštite, a u cilju preventivnog djelovanja i zaštite zdravlja građana, obavljati i druge poslove i zadatke za kojim se ukaže potreba.

Predsjednik Kriznog štaba je Dr. Ademir Ahmetović, epidemiolog i glavni sanitarni inspektor, ispred  Grada Tuzle, a članovi suDr. Amerlina Mehičić, epidemiolog, ispred Službe za medicinsku pomoć GŠCZ ,formirane u okviru JZU Dom zdravlja sa poliklinikom „Dr.Mustafa Šehović“ Tuzla, Dr. Suad Bijedić, specijalista urgentne medicine, ispred Službe za medicinsku pomoć GŠCZ, formirane u okviru JZU Dom zdravlja sa poliklinikom „Dr.Mustafa Šehović“ Tuzla i Prof.dr. Jasmin Ferizbegović, ekspert veterinarske medicine, ispred Službe za zaštitu životinja GŠCZ, formirane u okviru  JP „Gradska veterinarska stanica“ Tuzla.

Molimo vas da ne nasjedate na dezinformacije!

                                                                           Služba za informisanje GŠCZ Tuzla

                                                                                         Jasna Kapetanović

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*