U Turskoj uhapšeno 410 osoba zbog širenja lažnih vijesti o koronavirusu

U Turskoj je uhapšeno 410 osoba koje su širile lažne informacije o koronavirusu na društvenim mrežama. Reuters piše da je ministar unutrašnjih poslova Turske Suleyman Soylu potvrdio tu informaciju rekavši da su na društvnim mrežama identifikovati oko 2.000 “provokativnih” objava o epidemiji koronavirusa te su ušli u trag osobama koje su pokušale širiti paniku u javnosti.

Soylu je naveo da je većina računa na društvenim mrežama bila povezana s militantnim grupama, a dodatne detalje o identitetima osumnjičenih nije iznosio.

“Neka od hapšenja su bila upravo zbog uvredljivih objava putem kojih su se pojedinci izrugivali starijim osobama koji su morali biti u karantinu, a to je izazvalo veliki bijes u javnosti”, naveo je Soylu.

Soylu je naveo i to kako u Turskoj vlada velika disciplina građana koji poštuju mjere izolacije i socijalnog distanciranja koje su zapravo naređene kako bi se suzbila zaraza koronavirusom. Dodao je da će opcija uvođenja policijskog sata možžda biti nepotrebna ukoliko se ovakvo ponašanje nastavi.

“Do sada se naši građani pridržavaju svih mjera koje smo naveli, tako da najverovatnije nećemo imati razloga da ih pooštravamo. Također, nakon što smo uveli restrikcije, broj putnika u međugradskom prijevozu je smanjen za 83 posto, a intenzitet saobraćaja u 15 glavnih gradova je opao za 65 posto”, dodao je Soylu.

Do sada su u Turskoj zaražene 1.874 osobe, a od posljedica koronavirusa umrlo je 44 njih. Da bi se smanjilo širenje zaraze, Turska je zatvorila škole, ugostiteljske objekte, zabranila masovne molitve, odgodila sportske utakmice i obustavila letove.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*