Da li ste čuli za pojam biblioteke sjemena? I da li znate da jedna takva postoji i u Bosni i Hercegovini?

Biblioteke sjemena funkcionisu kao i svaka druga biblioteka, samo sto u njima umjesto knjiga pozajmljujete sjemena.
Nastale su kao reakcija na izumiranje starih poljoprivrednih sorti. Naši preci su ove sorte decenijama, a ponekad i vijekovima razvijali kako bi dobili plodove određenih karakteristika kao što su ukusi, mirisi, boje, oblici, otpornost na bolesti, nametnike, klimatske faktore, dobri prinosi, nutritivna vrijednost, itd. Na žalost, u posljednjih stotinu godina usljed industrijalizacije poljoprivredne proizvodnje najmanje 75% ovih sjajnih, omnipotentnih, sorti je izumrlo.

Dodatni problem je što smo sa sve učestalijim odljevima seoskog stanovništva u gradove počeli da gubimo i naša znanja i prakse uzgoja ovih sorti i čuvanja njihovog sjemena. Tako su biblioteke sjemena postale praktično preko noći male institucije i snažan vjetar u leđa svima koji žele ponovo osjetiti ukus starih dobrih sorti kojima smo se do nedavno sladili kao djeca u bakinim baštama. Biblioteke sjemena, na prvom mjestu, omogućuju svim zainteresovanima pristup starim sortama sjemena koje se na žalost više ne mogu naći na našem tržištu. Dok sa druge strane, kroz članstvo i umrežavanje entuzijasta, biblioteke sjemena uče ponovo građane kako da siju, uzgajaju, beru, sakupljaju, čiste i čuvaju sjeme ovih sorti.

O jednom takvom čuvaru starinskih sorti i prvoj biblioteci sjemena u BiH cemo pricati u iducem postu.

A do tada imamo za vas pitanje – da li vi imate neka stara sjemena koja su se generacijama prenosila u vasoj porodici? Pitanje vam je postavilo Udruženje iz Tuzle – Snaga žene.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*