Njemačka: Zakon o praćenju mobitela građana nije prošao

Prijedlog njemačkog ministra zdravstva Jensa Spahna da se dozvoli praćenje mobitela građana bez sudskog naloga blokirali su socijaldemokrati (SPD), partneri u koalicijskoj vladi Angele Merkel.

Ministrica pravosuđa Christine Lambrecht iz redova SPD-a rekla je da bi takav prijedlog značio narušavanje građanskih prava.

Danas je izjavila kako aplikacije za praćenje kao pomoć u borbi protiv koronavirusa mogu biti korištene samo na dobrovoljnoj osnovi u Njemačkoj, čiji su građani jako sumnjičavi glede digitalnog nadzora.

“To je povreda prava ako imam takve podatke tako da se samo mogu složiti sa svima koji kažu da ako postoji takvo rješenje koje zapravo prekida lance infekcije, moguće je samo ako oni koji ga imaju na svojim mobitelima i koriste – to rade dobrovoljno”, kazala je Lambrecht.

Vodeći njemački virolog Christian Drosten rekao je da bi korištenje podataka o lokaciji građana kako bi se otkrili kontakti, kao u Južnoj Koreji, moralo biti poduprto brojnim timovima zdravstvenih radnika koji bi mogli napraviti intervjue s velikim brojem zaraženih i ljudima koji su bili u kontaktu ili izloženi virusu.

Drosten, direktor Instituta za virologiju u bolnici u Berlinu, rekao je da Njemačka nema te resurse te je stoga to uzaludno.

(Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*