Da li će novi Zakon o stečaju biti dio „Korona paketa“ koji priprema Vlada Federacije BiH

Novi Zakon o stečaju u FBiH spasio bi mnoga preduzeća prinuđena da, usljed posljedica  izazvanih Korona virusom, otpuštaju radnike ili potpuno gase svoj rad. Restrukturiranje preduzeća donosi mogućnost njihovog opstanka, nastavka rada i zadržavanje radnih mjesta.

Kriza u privredi, izazvana globalnom pandemijom Korona virusa, ponovo je otvorila pitanje potrebe i važnosti usvajanja novog Zakona o stečaju u Federaciji BiH. Na sjednici Zastupničkog doma FBiH, održanoj sredinom februara, prijedlog zakona ponovo nije usvojen. Da li je „Korona paket“, kojeg će Vlada Federacije BiH predstaviti u petak, nova šansa da se ovaj zakon, od ključne važnosti za privredu Federacije BiH, konačno donese te u novonastaloj krizi omogući privrednicima opstanak i nastavak poslovanja?

Prvi pokazatelji ukazuju da je kriza primorala poslodavce u Federaciji BiH da smanjuju obim poslova što će lančano dovesti do otpuštanja velikog broja radnika. Mnoge kompanije, koje će se neminovno naći pred stečajem, mogle bi biti spašene mogućnošću svog restrukturiranjaukoliko senovi Zakon o stečaju donese u Federaciji BiH.. Primjerice, u Republici Srpskoj od 2016. godine kada je usvojen novi Zakon o stečaju, do danas restrukturirano je 6 kompanija tokom čega je spašeno preko 600 radnih mjesta. Vlada Federacije BiH, novim Zakonom o stečaju, mogla bi u značajnoj mjeri odgovoriti nametnutom izazovu za privredu  u vrijeme globalne ekonomske krize.

„Novim zakonom o stečaju znatno bi se ubrzao proces što vidimo na primjerima iz Republike Srpske“ mišljenja je Hakija Zajmović, stečajni sudija i predsjednik Udruženja sudija Federacije BiH. „Nama u Federaciji BiH pod hitno treba novi Zakon o stečaju kako bi ubrzali rad, restrukturirali kompanije gdje je to moguće i sačuvali radna mjesta tamo gdje to uslovi dozvoljavaju. Takođe novi zakonmaksimalno će štititi prava radnika, jer izmjene propisuju da se u viši isplatni red svrstavaju sva potraživanja radnika proizašla iz radnog odnosau ukupnom bruto iznosu“zaključio je Zajmović.

Da li će trenutna situacija potaknuti zakonodavce na hitno usvajanje novog Zakona o stečaju u FBiH čiji je tekst harmoniziran sa usvojenim Zakonom o stečaju u Republici Srpskoj i Brčko Distriktu? Odgovor na ovo pitanje privrednici bi mogli imati već u petak kada će Vlada Federacije BiH predstaviti „Korona paket“.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*