Agencija za rad i zapošljavanje BiH – Pozitivne promjene na tržištu rada u BiH u 2014.godini

Agencija za rad i zapošljavanje BiH konstatirala je u ovoj godini, nakon dužeg perioda, određene pozitivne promjene na bh. tržištu rada.

Zamjenik direktora Agencije Željko Rajić kazao je na današnjoj pres-konferenciji da je broj zaposlenih osoba u BiH, u periodu januar – novembar, konstantno bio u porastu kako na mjesečnom, tako i na godišnjem poređenju, dok je broj nezaposlenih od marta ove godine (prvi put nakon 2009. godine) bilježio kontinuirano smanjenje u poređenju s istim periodom prošle godine.

– U januaru 2014. u BiH registrirano je povećanje broja nezaposlenih osoba za 0,7 posto, dok je od februara do juna broj nezaposlenih bio u opadanju. U junu, julu i augustu došlo je do povećanja ovog broja, što se može tretirati kao očekivano, zbog novoprijavljenih na evidencije radi završetka školovanja te kao posljedica majskih poplava. U septembru, oktobru i novembru zabilježeno je ponovno smanjenje broja nezaposlenih (0,8 posto u septembru, 0,1 posto u oktobru i 0,05 posto u novembru 2014.) – kazao je Rajić.

Kaže da se, posmatrajući proteklih 11 mjeseci ove godine, može konstatirati da je zabilježeno smanjenje broja registriranih nezaposlenih osoba. U odnosu na oktobar 2013. broj nezaposlenih je manji za 4.155 osoba.

U istom periodu povećan je broj novoprijavljenih na evidencije nezaposlenih (ukupno je za promatrani period registrirano povećanje od jedan posto u odnosu na isti period 2013.), povećanje broja zaposlenih s evidencija zavoda i službi zapošljavanja (u odnosu na isti period prošle godine taj broj je veći za 11.181 osoba ili 13,1 posto).

Registrirano je povećanje broja prijavljenih potreba za zapošljavanjem radnika za 14,4 posto (4.399 zahtjeva više), povećanje broja osoba kojima je prestao radni odnos za 0,2 posto (više za 152 osobe), te smanjenje broja korisnika novčane naknade (u poređenju s prosjekom za isti period u 2013. godini manji je za 357 ili 2,6 posto).

Rajić kaže da je najveći rast zaposlenosti u proteklom periodu zabilježen u sektorima administrativne, pomoćne i uslužne djelatnosti, ostale uslužne djelatnosti, djelatnosti hotelijerstva i ugostiteljstva, zatim prerađivačke industrije, poljoprivrede ribolova i šumarstva.

– U periodu januar-oktobar 2014. godine broj zaposlenih u sektoru administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti bio je veći za 7,8 posto, u sektoru ostale uslužne djelatnosti za 6,2, a u sektorima hotelijerstva i ugostiteljstva za 5,6 i prerađivačke industrije za 4,6 posto u odnosu na isti period 2013. godine – kaže on.

Najveće smanjenje broja zaposlenih osoba u istom periodu zabilježeno je u sektorima trgovine naveliko i malo (2,3 posto), građevinarstva (0,9) i finansijske djelatnosti i djelatnosti osiguranja (0,7), te u javnoj administraciji (0,5 posto).

Prema rezultatima Ankete o radnoj snazi za 2014. godinu, u BiH radnu snagu (ekonomski aktivno stanovništvo) činilo je, kako je rečeno, 1.120.000 osoba, dok je broj neaktivnih iznosio 1.445.000. U okviru radne snage zaposlenih je bilo 812.000 i 308.000 nezaposlenih osoba.

Anketna stopa nezaposlenosti je značajno manja od registrirane i na nivou BiH za 2014. iznosila je 27,5 posto, isto kao i u 2013. godini. Stopa nezaposlenosti bila je najviša među mladima starosti do 24 godine i iznosila je 62,7 posto, a povećala se u odnosu na 2013. godinu za 3,6 posto.

Broj aktivnih i neaktivnih osoba koji čine radno sposobno stanovništvo se smanjio u odnosu na 2013. godinu za 1,3 posto. Radna snaga – aktivno stanovništvo, smanjila se za 1,1 posto. Broj zaposlenih manji je za 1,2 posto, dok je broj nezaposlenih smanjen za jedan posto u odnosu na 2013. godinu.

Stopa zaposlenosti veća je u odnosu na 2013. godinu za 0,1 posto i u 2014. godini je 31,7 posto. Prema Anketi, među nezaposlenim je 55,8 posto muškaraca i 44,2 posto žena, a obrazovna struktura pokazuje da je među nezaposlenima najviše (68,3 posto) osobe sa završenom srednjom školom, 19,7 posto s osnovnim obrazovanjem i niže, dok je 12 posto završilo višu školu, fakultet, akademiju, magisterij ili doktorat.

Rajić je naglasio da će Agencija i u narednoj godini nastaviti s redovnim aktivnostima poput, između ostalog, programa zapošljavanja medicinskih djelatnika sa srednjom stručnom spremom u Njemačkoj te posredovanjem u zapošljavanju po sporazumu s Republikom Slovenijom. Agencija će, kako je kazano, nastaviti i s provođenjem programa ferijalnog rada u Njemačkoj za ovdašnje studente.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.