UN: Zdravstvena potrošnja i potpora ranjivima smanjili bi rizik duboke recesije

Svjetsko gospodarstvo moglo bi se zbog pandemije koronavirusa smanjiti 0,9 posto i nužno je poduprijeti sustave zdravstvene zaštite i najranjivije društvene skupine kako bi se otklonila prijetnja duboke recesije, poručili su Ujedinjeni narodi.

Procjena se temelji na najcrnjem scenariju koji predviđa ukidanje opsežnih ograničenja kretanja ljudi i aktivnosti u velikim gospodarstvima sredinom svibnja, poručeno je s UN-ovog mjesečnog brifinga o ekonomskoj situaciji.

Potraju li dulje, gospodarstvo bi moglo zabilježiti još veći pad.

Prije pandemije UN je za ovu godinu predviđao rast aktivnosti za 2,5 posto. Za vrijeme financijske krize pale su 1,7 posto.

Sve ovisi o trajanju ograničenja

Hoće li recesija biti umjerena ili duboka u velikoj će mjeri ovisiti o trajanju ograničenja i razmjerima i efikasnosti fiskalnih odgovora na krizu, upozoravaju u UN-u.

Dobro osmišljen paket fiskalnih poticaja koji će kao prioritet odrediti potrošnju na zdravstvenu zaštitu kako bi se obuzdalo širenje virusa i koji će osigurati financijsku podršku za primanja kućanstva najteže pogođena pandemijom minimalizirat će izglede za duboku recesiju, ističu.

“Potrebne su hitne i hrabre mjere, ne samo da bi se obuzdala pandemija i spasili životi već i da bi se najranjiviji članovi naših društava zaštitili od ekonomske propasti i da bi se sačuvao gospodarski rast i financijska stabilnost”, poručio je UN-ov podtajnik za ekonomsku i socijalnu politiku Liu Zhenmin.

(Vijesti.ba / Hina)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*