Zvizdić dobio odgovor iz Evropskog parlamenta, EU najavila veliku pomoć

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, Denis Zvizdić, danas je dobio odgovor predsjednika Evropskog parlamenta Davida Sassolija.

Radi se o odgovoru na nedavno upućeni zajednički apel predsjednika parlamenata regiona Zapadnog Balkana.

U odgovoru se ističe da Evropska unija već poduzima niz mjera u cilju realizacije pomoći regionu Zapadnog Balkana. Do sada je apel već rezultirao odlukom Evropske komisije o dodjeli zemljama Zapadnog Balkana 38 miliona EUR-a pomoći za zaštitnu opremu i medicinske uređaje, a zemljama Zapadnog Balkana je odobreno i učešće u programu zajedničke javne nabavke zaštitne medicinske opreme, koji je organizovala Evropska komisija.

Pored toga, Evropska komisija je odlučila preusmjeriti već alociranih 374 miliona EUR-a iz IPA fondova za ekonomski oporavak zemalja Zapadnog Balkana, što je također jedna od traženih mjera iz apela. Predsjedavajući Zvizdić je informisan da će 21. aprila biti održana sjednica Odbora Evropskog parlamenta za međunarodnu trgovinu (INTA) na kojem će biti razmotrena mogućnost uključivanja regiona Zapadnog Balkana u EU + šemu dozvole izvoza, što je još jedan važan korak proizašao iz apela upućenog 25.marta 2020.godine.


(Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.