Američka trgovačka komora u BiH pomogla u nabavci 150.000 testova za koronavirus

Američka trgovačka komora u BiH pomogla u nabavci 150.000 testova za koronavirus, te donirala dva brza RNA ekstraciona instrumenta Vladi FBiH. Imajući u vidu postojeću oskudicu testova za koronavirus, Upravni odbor Američke trgovačke komore u BiH zajedno sa svojim članicama aktivno je učestvovao u nabavci, transportu i isporuci 150.000 testova Vladi FBiH.

Ova akcija rezultirala je i donacijom dva brza RNA ekstraciona instrumenta. U pitanju su dva uređaja pod nazivom Nextractor® NX-48, kompanije Genolution za ekstrakciju i brzu izolaciju DNK ili RNK iz različitih uzoraka. Korištenjem Nextractor® ubrzava se proces dobijanja rezultata testiranja na COVID-19, jer se istovremeno čisti do 48 uzoraka za 10 minuta. S obzirom na vremensko trajanje dobijanja rezultata testiranja, donirana dva uređaja pomoći će da se rezultati dobiju u što kraćem vremenskom roku.

U narednom periodu Američka trgovačka komora u BiH donirati će bolnicama širom države neophodne medicinske potrepštine, s ciljem suzbijanja pandemije koronavirusa. Kompletna kampanja Komore za prikupljanje sredstava neophodnih pri nabavci medicinskih potrepština za bolnice u BiH implementirati će se u koordinaciji sa UNDP-om, koji posjeduje adekvatnu sliku o potrebama bolnica na teritoriji cijele Bosne i Hercegovine.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*