Profesor molekularne biologije: Do lijeka ili vakcine za 12 do 18 mjeseci

Naučni put profesora Igora Štagljara bio je dug i prepun izazova, a za svoja naučna usavršavanja nije se ustručavao pohađati najprestižnije svjetske univerzitete. Ovaj rođeni Zagrepčanin  doktorsko zvanje Iz područja molekularne biologije stekao je u Švicarskoj, odnosno na Swiss Federal School of Tehnology (ETH) u Zurichu.

  • Sada se ubrzano radi na proizvodnji vakcine za Covid-19 i, po Vašem mišljenju, koliko ‘brzo’ farmaceutske industrije mogu proizvesti vakcinu za ovaj tip virusa?

– Da, “pola znanstvenog svijeta” je uključeno u pronalazak ili lijeka koji će zaustaviti razmnožavanje virusa, ili cjepiva koje će zaštititi ljude koji nisu zaraženi. Nažalost, moram konstatirati da će potrajati još najmanje 12do 18 mjeseci dok ne budemo imali nešto takvog. A veliko je pitanje hoćemo li… Vidite samo koliko je nama znanstvenicima trebalo da pronađemo odgovarajući lijek protiv HIV virusa, koji uzrokuje AIDS…

  • Po Vašem mišljenju, koliko su nefarmaceutske mjere – socijalna distanca, nošenje maski i zaštitnih rukavica i kućna izolacija – uspješne u borbi protiv epidemije?

– To je momentalno naše jedino oružje u borbi protiv Covida-19! Pošto još najmanje 12 do 18 mjeseci nećemo imati lijek/cjepivo, a SARS-CoV-2 se tako lako širi svijetom, moramo se “skloniti” od njega kako bi maksimalno smanjili broj novoinficiranih te tako oslobodili slobodna mjesta u bolnicama za onih 20 posto kojima će njega stvarno biti potrebna.

  • Po Vašem mišljenju, koliko dugo će ova pandemija trajati, odnosno kada bi se mogla završiti?

– Još je prerano da možemo sa sigurnošću tvrditi kakv će biti ishod ove pandemije, čak i ako se oslonimo na niz preciznih statističkih modela. Zašto? Zato jer se sve projekcije zasnivaju na pretpostavkama da će ovaj pristup socijalnog, to jest fizičkog distanciranja funkcionirati. Čim se promijeni jedan parametar u tim statističkim modelima (primjerice vremensko trajanje karantene, zabrane kretanja, prestanak mjera zaštite), dosadašnji modeli moraju biti revidirani.

Osobno sam mišljenja će se nakon tri mjeseca izolacije broj slučajeva početi smanjivati do te mjere da će biti moguće relaksirati neke aspekte izolacije. Na primjer, jedan dio radno sposobne populacije bi se mogli vratiti esencijalnim poslovima, kako bi se smanjio negativan utjecaj na ekonomiju. Međutim, to ne znači da će se stvari odmah vratiti na normalu. Jer, čim bi se stanje potpuno vratilo na staro, sve dok je čak i samo nekoliko slučajeva Covid-19, bolest bi se nastavila eksponencijalno širiti, tako da bi situacija za nekoliko tjedana opet eskalirala te bi je opet morali obuzdavati snažnim mjerama izolacije.

Izvor: Al Jazeera Balkans

Link teksta objavljenog na http://balkans.aljazeera.net (http://balkans.aljazeera.net/vijesti/profesor-molekularne-biologije-do-lijeka-ili-vakcine-za-12-do-18-mjeseci)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*