Glavna tužiteljica naložila preispitivanje okolnosti pod kojima je pretresen Klix.ba

Dalida Burzić, glavna tužiteljica Tužilaštva Kantona Sarajevo, naložila je da njeni uposlenici odmah ispitaju način na koji je izvršen pretres prostorija portala Klix.ba, a nakon što su u njima aktivno učestvovali i pripadnici MUP-a Republike Srpske u čijoj nadležnosti nisu ovi pretresi.

“Najiskusnijem tužiocu ovoga Tužilaštva naložila sam da detaljno ispita sve okolnosti pod kojima je izvršen pretres na vašem portalu. On je već stupio u kontakt sa službenicima FUP-a sa kojima će se ispitati sve okolnosti kada je riječ o obavljanju spomenutog pretresa, da li je bilo prekoračenja ovlasti to će odrediti tužilački rad, a po tom pitanju će uslijediti donošenje tužilačke odluke”, kazala je Burzić za Klix.ba.

Između ostalog, glavna tužiteljica je preduzela radnje da bi se utvrdile okolnosti i način na koji je uopće podnesen zahtjev ovog Tužilaštva Općinskom sudu u Sarajevu za izdavanje naredbe za pretresanje redakcije Klix.ba.

“Predmet je formiran 16. 12. kada je ovaj slučaj u pitanju, a po zaprimljenom zahtjevu Specijalnog tužilaštva Banja Luka. Zatim, sedam dana kasnije je uredujući tužilac uputio Općinskom sudu u Sarajevu zahtjev za izdavanje naredbe za pretresanje, a shodno Zakonu o pravnoj pomoći i službenoj saradnji u krivičnim stvarima između Federacije Bosne i Hercegovine, Republike Srpske i Brčko distrikta BiH, a na način kako je to zatraženo zahtjevom za službenu saradnju”, saopćeno je iz Tužilaštva KS.

Dan kasnije Općinski sud u Sarajevu izdao je naredbu za pretresanje po sudiji za prethodni postupak, a predmetna naredba je izdata MUP-u KS i istom je određeno da će radnje pretresanja izvršiti ovlaštene službene osobe MUP-a KS, a uz prisustvo ovlaštenih službenih osoba Uprave policije MUP-a RS-a.

Na naš upit čime se rukovodio Općinski sud u Sarajevu da donese Naredbu o pretresu u ovoj pravosudnoj instituciji su nam kazali kako je to učinjeno na osnovu odredbi člana 67. i člana 79. Zakona o krivičnom postupku Federacije Bosne i Hercegovine, a zbog postojanja osnovane sumnje da je počinjeno krivično djelo neovlašteno prisluškivanje i tonsko snimanje

“Na osnovu Zamolnice Specijalnog tužilaštva Republike Srpske, Kantonalno tužilaštvo KS je uputilo ovom sudu prijedlog za izdavanje naredbe za pretres”, saopćeno je iz Općinskog suda u Sarajevu.

Naredba je izdata MUP-u Kantona Sarajevo radi pronalaženja dokaza i predmeta iz izvršenja krivičnih djela. Naredbu će provesti ovlaštene službene osobe MUP-a KS uz stručnu pomoć stručnjaka iz oblasti računarske forenzike i u saradnji i uz prisustvo načelnika Službe za suzbijanje organizovanog kriminaliteta i korupcije Uprave kriminalističke policije RS ili osoba koje on odredi.

Međutim, pretres na osnovu Naredbe sudije Igora Todorovića, koji nije morao potpisati spornu odluku, te je mogao cijeniti da za takvo što nema osnova s obzirom na to da je Klix.ba samo objavio snimak premijerke RS-a Željke Cvijanović, koja na njemu govori o kupovini zastupnika radi formiranja skupštinske većine u RS-u, a ne sačinio isti, izvršili su, kako pripadnici MUP-a KS, tako i pripadnici MUP-a RS-a.
(Klix.ba

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*