Posljednja 24 sata: Od 416 testiranih u RS-u pozitivno novih 17 osoba, a 16 ih se oporavilo

U posljednja 24 sata u Republici Srpskoj je testirano 416 uzoraka na koronavirus, a pozitivno je novih 17 osoba. Također registrovan je jedan smrtni slučaj u Banjoj Luci, dok se oporavilo 16 osoba. Od 17 novozaraženih 10 osoba je iz Banje Luke, tri iz Laktaša, dvije iz Mrkonjić Grada, jedna iz Prnjavora i jedna iz Istočne Ilidže.

Devet ih je hospitalizovano, a ostali su stavljeni pod zdravstveni nadzor.

Među novozaraženim je i jedan ljekar za UKC RS-a u Banjoj Luci. On je, prema riječima ministra zdravlja i socijalne pomoći Alena Šeranića, ranije bio negativan, ali je sada potvrđen koronavirus.

“Zato redovno radimo skrining i testiranje medicinskog i ljekarskog osoblja”, dodao je.

Šeranić je kazao da je većina novozaraženih je imala porodične kontakte sa ranije zaraženim, dok neki nisu mogli navesti kontakt.

“Zato se ne smijemo opuštati i ne smijemo relaksirati mjere. Virus je i dalje u zajednici i moramo ostati odgovorni, ostati kući i da rad zdravstvenih radnika prođe sa što manje posljedica”, naglasio je entitetski ministar.

On je dodao da je u Institutu za javno zdravstvo RS-a testirano 337 osoba, a da se radi o velikom broju zdravstvenih radnika iz domova zdravlja i bolnica jer su oni najizloženiji pri radu s pacijentima. U UKC RS-a su testirane osobe koje su imale simptome.

Do danas u ovom bh. entitetu testirane su ukupno 3.734 osobe. Potvrđeno je ukupno 365 slučajeva koronavirusa. Od tog broja do sada se 81. osoba oporavila, a 13 je preminulo.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*