Rukometaši BiH optimisti uoči odlaska u Katar

Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine u nedjelju putuje u Katar gdje će nastupiti na svjetskom prvenstvu.

Izabranici selektora Dragana Markovića večerašnjim treningom završavaju pripreme u našoj zemlji i puni optimizma odlaze na svoje prvo veliko takmičenje.

Cilj je plasman u drugu fazu takmičenja, a vodstvo ekipe i igrači uvjereni su da mogu biti prijatno iznenađenje prvenstva.

Selektor Marković zadovoljan je pripremama, a dodaje da je zbog straha od novih povreda odlučio da igrače oslobodi dva planirana treninga.

Kada je u pitanju nastup u Kataru Marković je optimist, a vjeruje da bi prva utakmica protiv Irana mogla da odredi tok SP-a, kada je u pitanju njegov tim.

– Sigurno da je prva utakmica jako bitna. Za Iran vjeruju da je autsajder zajedno sa nama, što nije tačno. Mislim da je grupa izjednačena, uključujući i favorita Hrvatsku koja će s podmlađenom ekipom imati problema sa svim ekipama u grupi. Možda je Tunis iznimka jer ima širu lepezu igrača. Ponavljdam, grupa je izjednačena i svaka utakmica je veoma važna. Nama je prva utakmica najvažnija jer bi sa dva boda do kraja imali četiri meč lopte za plasman – kazao je Marković na pres-konferenciji.

Optimist uoči puta u Katar je i trener Zuhdija Korkarić.

– Nadam se da ćemo na početku godine obradovati kompletnu naciju prolaskom u drugi krug. Pripreme su prošle bez nekih većih problema, tako da smo u najjačem sastavu, izuzev Panića. Nadam se da će tako biti i u daljem toku priprema, do početka SP-a – kazao je Korkarić.

Optimizam stručnog štaba dijele i igrači koji su uvjereni u dobar rezultat na SP-u. Muhamed Toromanović smatra da je sam plasman na svjetsko prvenstvo već veliki uspjeh, ali da se igrači ne zadovoljavaju s tim.

– Pokušat ćemo da napravimo dobar rezultat u Kataru. Nadamo se da neće biti povreda do početka prvenstva i da ćemo spremni dočekati početak takmičenja. Uime igrača mogu reći da ćemo ostaviti srce na terenu i sigurno da ćemo dati sve da ostvarimo što povoljniji rezultat i plasiramo se u drugi krug – istakao je Toromanović.

Najbolji sportista BiH u 2014. godini Nikola Prce, koji je došao povrijeđen na pripreme, uspio se oporaviti i spreman će dočekati početak prvenstva.

– Idemo u Katar da napravimo najbolje što možemo, a to je plasman u drugi krug, a možda i borba za olimpijske igre. Možemo obećati da ćemo se boriti, a za ostalo ćemo vidjeti – kazao je Prce.

Reprezentacija u Katar odlazi sutra u podne sa Sarajevskog aerodroma letom preko Istanbula. Prije početka prvenstva BiH će u Kataru od 6. do 9. januara odigrati pripremni turnir na kojem će učestvovati reprezentacije Katara i Portugala. Od 9. januara do početka SP-a reprezentacija će obaviti treći, finalni dio priprema za SP.

Na svjetskom prvenstvu, koje počinje 15. januara, BiH će nastupiti u grupi B sa selekcijama Hrvatske, Makedonije, Austrije, Tunisa i Irana. Prvi meč igraju 16. januara protiv Irana.

Četiri najbolje ekipe iz grupe plasirat će se u osminu finala.

(Fena/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*