Brod s imigrantima i bez posade stigao u Italiju

Brod s 360 imigranata, koji je posada napustila, stigao je u italijansku luku Soriano Calabro, saopćila je danas obalska straža.

Spasioci su se prethodno ukrcali na brod “Ezadin”, pošto je jedan od putnika uputio poziv za pomoć.

Brod, koji je plovio pod zastavom Sijera Leonea, ostao je bez goriva u blizini jugoistočne obale Italije.

Komandant spasilačke službe u Sorianu Calabru Francesco Perotti rekao je za BBC da su svi imigranti na brodu iz Sirije.

Perotti je rekao da su imigranti autobusima prebačeni u druge delove Italije i opisao je njihovo zdravstveno stanje kao relativno dobro.

Pripadnik obalske straže Filippo Marini rekao je prethodno novinarima da je “Ezadin” u italijansku luku odvukao islandski brod iz Misije Evropske unije za graničnu kontrolu Frontex.

Portparol Frontexa Isabella Cooper je izjavila da su migranti žrtve trgovaca ljudima koji koriste rutu drugačiju od uobičajne koja je išla preko Libije.

-Svedoci smo otvaranja nove rute za imigrante, gdje krijumčari kupuju stare trgovačke brodove, i koja polazi iz Turske – rekla je Cooper.

Brod “Ezadin” izgrađen je prije gotovo 50 godina i namenjen je za prijevoz stoke.

Registriran je na jednu libansku kompaniju, a došao je u posjed trgovaca ljudima.

Nova drama na moru, uslijedila je dva dana pošto su italijanski mornari presreli brod “Blue Sky M” pod zastavom Moldavije s najmanje 700 migranata, uglavnom iz Sirije, koji se vođen autopilotom kretao ka stijenama jugoistočne obale Italije.

Brod su prethodno napustili trgovci ljudima, koji su njime upravljali od Turske, kroz grčke vode.

Italijanske vlasti spasle su 2.300 ljudi s brodova na uzburkanom moru tokom Božićnih praznika, čime je broj registriranih imigranata iz zemalja sjeverne Afrike na italijanskom tlu ove godine premašio broj od 170.000.

Desetine hiljada imigranata, od kojih većina bježi od konflikta ili siromaštva na Bliskom istoku, u Africi ili Aziji, pokušavaju svake godine da stignu do Evropske unije i upućuju se opasnim putem morem ka Italiji ili Grčkoj, prenosi B92.

(Fena/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*