Sindikat protiv predloženih izmjena Zakona o radu FBiH, odmah povući prijedlog

Samostalni sindikat državnih službenika i namještenika Kantona Sarajevo, kao reprezentativni sindikat iz ove grane u Kantonu Sarajevo, protiv je predloženog nacrta teksta Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu FBiH, te poziva predlagača ovog teksta da ga povuče iz procedure i da se vrati u zakonske okvire, te otvori socijalni dijalog sa svim sindikatima i legitimnim predstavnicima radnika u FBiH.

“Upoznati smo s ovim tekstom izmjena i dopuna, koji je 15.04.2020. godine dostavljen Savezu samostalnih sindikata BiH od Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

Nakon upoznavanja s njim zauzet je jedinstven stav da predloženi nacrt apsolutno ide na štetu radnika, umanjenju njihovih već stečenih prava iz radnog odnosa, te je jasan pokazatelj na šta ovaj sindikat stalno javno ukazuje, da se ovo teško vrijeme u kojem smo se svi našli bez imalo stida koristi da se radnička prava svakim danom sve više krše i pokušavaju umanjiti od onih koji ta ista prava treba zajedno s radnicima i sindikatima trebaju da štite”, navode u Sindikatu.

Druga bitna stvar na koju ukazujemo jeste ta da se već u startu krše svjesno ili namjerno procedure kada je u pitanju ovaj proces, odnosno da Vlada FBiH neopravdano za socijalnog partnera bira samo Savez samostalnih sindikata BiH, jednog ili njegova oba predsjednika od kojih niti jedan nije upisan u registar kod nadležnog ministarstva, te da u Federaciji BiH postoji jako puno samostalnih sindikata koji nisu članice Saveza, a koji su reprezentativni u svojim granama i imaju svoje granske kolektivne ugovore koje su potpisali s kantonalnim vladama.

Samostalni sindikat državnih službenika i namještenika je jedan od njih, reprezentativan za granu državne službe u Kantonu Sarajevo, s potpisanim kolektivnim ugovorom s Vladom KS i kao takav apsolutno se protivi nacrtu teksta izmjena i dopuna Zakona o radu, zaobilaženju procedura u njegovom procesu mijenjanja samo s predstavnicima koji nisu ovlašteni za vođenje socijalnog dijaloga, bez uključivanja svih sindikata u davanju svojih mišljenja.

Jasno naglašavamo da apsolutno svi trebamo doprinijeti stabilizaciji svakog segmenta našeg društva koji je pogođen i koji će trpiti posljedice nastale pandemijom virusom COVID-19, ali da ovakve odluke svih nadležnih institucija koje idu na štetu radnika nikada nećemo podržati.

“Ovakve poteze oštro osuđujemo i najavljujemo da ćemo prava svih svojih članova i svih radnika čuvati i štititi svim zakonom dozvoljenim sredstvima sindikalne borbe”, poručuju iz Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika Kantona Sarajevo.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*