Evropska tržišta u snažnom rastu nakon Trumpovih najava otvaranja SAD-a

Indeksi evropskih berzi porasli su u petak za više od tri posto nakon što je američki predsjednik Donald Trump iznio planove za postupno otvaranje američke ekonomije i najave pronalaska potencijalnog lijeka za liječenje bolesti izazvane koronavirusom. Kako piše Reuters, evropski indeks Euro Stoxx 50 porastao je jutros za 3,3 posto, a njemački DAX, francuski CAC, kao i FTSE 100 FFIc1 skočili su između 2,8 i 3,4 posto.

Referentni indeks STOXX 600 vratio se za oko 20 posto nakon što je u martu dosegao najnižu vrijednost u posljednjih osam godina. Porast je uslijedio nakon najava ublažavanja restriktivnih mjera i znakova da pandemija koronavirusa jenjava.

Trump je sinoć predstavio smjernice za američko otvaranje ekonomije time lansiravši njujorški S&P 500 na najveće vrijednosti u posljednjih pet sedmica.

Dobro raspoloženje na tržištima krajem ove sedmice uzrokovano je i ohrabrujućim vijestima o ispitivanjima eksperimentalnog Remdesivira, koje na teškim bolesnicima zaraženim koronavirusom radi kompanija Gilead Sciences Inc.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*