Arapović: Iz mostarske bolnice do sada izašlo 12 oporavljenih, danas nema novih pozitivnih

Tokom jučerašnjeg dana u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar na Covid-19 je testirano 170 uzoraka, a dobra vijest je da nakon dugo vremena nije bio novooboljelih u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, gdje je do sada na prisustvo koronavirusa registrirano 215 osoba. Ove podatke je na konferenciji za medije Kriznog štaba tog kantona iznio Jurica Arapović, specijalista infektolog SKB Mostar, koji je danas izašao iz izolacije nakon bliskog kontakta sa zaraženom osobom.

Navodeći kako su posljednji podaci optimistični u HNK kada je u pitanju širenje zaraze koronavirusa. Ipak, Arapović je upozorio kako borba s koronavirusom još nije prošla, te da se svi, usprkos lijepom vremenu, suzdrže i poštuju mjere zabrane.

Kazao je kako je u HNK je do sada ukupno testiranih 1.838 uzoraka, od čega je do sada ukupno pozitivnih evidentirano 215 osoba.

‘’U mostarskoj Covid bolnici se nalaze 22 bolesnika od kojih je u respiracijskom bloku osam, a u bloku 2 nalazi se 14 bolesnika. Na respiratoru je trenutno 7 bolesnika ”, kazao je Arapović.

Do sada je, kako naglašava, u spomenutoj bolnici ukupno liječeno 40 bolesnika i to uglavnom teži i srednje teški bolesnici.

”Od toga je do sada 12 bolesnika oporavljeno i upućeno na kućno liječenje”, ističe Arapović.

Najmlađa bolesna osoba je imala 20, a najstarija 89 godina, pojasnio je Arapović, navodeći kako je po prosječna starosna dob bolesnika 4 godine.

Do sada je u mostarskoj Covid bolnici iz HNK umrlo devet osoba. Od toga je iz Čapljine jedna osoba, iz Čitluka tri, iz Mostara dvije osobe i iz Konjica tri osobe.

Zbog teškog epidemiološkog stanja u HNK je od 10. aprila zabranjeno kretanje građanima izvan mjesta prebivališta, što je svojevrsna mjera zaštite od daljnjeg širenja koronavirusa.

Kantonalni ministar MUP-a Slađan Bevanda se zahvalio policiji, ali i građanima koji se, kako je rekao, makismalno pridržavaju uputa.

”Od 16. marta u HNK izdano je 4.092 rješenja o izolaciji i samoizolaciji, te je policija djelovala po ovim rješenjima, odnosno radila je u prosjeku oko 600 nadzora dnevno. Za 156 osoba konstatirano je nepoštivanje mjera samoizolacije i podaci su dostavljeni nadležnima. Broj isteklih rješenja, s današnjim danom jeste 2.860”, rekao je ministar Bevanda.

Iznoseći izvještaj MUP-a HNK je također kazao kako je u poteklom razdoblju evidentirano svega pet osoba iznad 65 godina i dvoje maloljetnika koji su prekršilo zabrane kretanja te da je šest ugostiteljskih objekata radilo uprkos zabrani.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*