Opasnost za pješake prijeti sa krovova

Ekstremno niske temperaure su prema prognozama meteorologa iza nas. Posljednjih dana žive na termometrima pokazuju dnevne vrijednosti iznad nule, što je uzrokovalo naglo topljenje zaostalog snijega i leda sa krovova. Sve ovo upućuje na pojačan oprez pješacima.

Prema podacima koje smo dobili od dežurnog iz Hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Tuzla, u protekla 24 sata na sreću nisu evidentirane povrede ili lomovi uzrokovani padovima. Takođe, prema informacijama sa Klinike za ortopediju i traumatologiju Univerzitetsko kliničkog centra Tuzla, nije zabilježen značajan broj ovakvih povreda, u odnosu na predhodne godine.

U ovo vrijeme kada tokom dana rastu temperature, prijete druge opasnosti, snijeg sa krovova i ledenice. Za uklanjanje su zaduženi upravitelji, posebno kada su u opasnosti stanari i pješaci, ili konstrukcija krova. Tek u slučaju prirodne i druge nesreće, za uklanjanje snijega zadužuju se službe civilne zaštite. Dakle, u ovo vrijeme svi se moramo uključiti, kako bi blagovremeno očistili ispred svojih domova i poslovnih prostora. Prema važećim zakonima, za neizvršavanje ove obaveze, predviđene su i novčane kazne.

Ceste su u ovom trenutku prohodne. U tuzlanskom Komunalcu, vrše se završni radovi kada je riječ o čišćenju ulica. Kako smo doznali iz ovog preduzeća, ostala su još prigradska naselja i visinska naselja, kao i posipanje soli na trotoare.

Više posla ovih dana imaju tuzlanski vatrogasci. Pored redovnih tehničkih intervencija i obilazaka, bilježi se povećan broj zapaljenih kontejnera. I u protekla 24 sata evidentirana su dva ovakva slučaja, a sve zbog ne propisnog odlaganja pepela. S toga moramo biti na oprezu, jer posljedice mogu biti nesagledive. Veće posljedice mogu uzrokovati požari na dimnjaku, a proteklog dana zabilježene su tri  intervencije, od čega dvije u naselju Simin Han i jedna u naselju Moluhe.

Snijega će biti i u narednim danima, jer se prema prognozama meteorologa, do kraja januaru 2015. godine, očekuje promjenljivo vrijeme sa kišom, susnježicom, i snijegom. Na sreću nisu najavljene ekstremne temperature, kao što je to bio slučaj 1.januara, kada je Tuzla bila najhladniji grad u BiH sa tepmeraturom od -17 stepeni.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*