USAID za BiH ukupno osigurao 1,2 miliona dolara za borbu protiv pandemije

Direktorica USAID-a za BiH Nancy J. Eslick kazala je danas kako ova organizacija radi u našoj zemlji i drugim partnerima kako bi se pomoglo u jačanju zdravstvenog sistema te ojačao kapacitete za reagovanje u vanrednim situacijama. Kazala je kako je osigurano 500 hiljada dolara za UNICEF u BiH koji su dio širih pomoći SAD-a koja obuhvataju 1,2 miliona dolara osiguranih za rješavanje ove krize.

“USAID osigurava mnogo više od samih finansijskih sredstva, tehničku pomoć, obuke, jačanje zdravstvenih sistema i lijekove koji spašavaju živote. Naša sredstva za pomoć u vanrednim situacija omogućit će da se unaprijede laboratorijski sistemi, aktivira pronalaženje slučajeva, vrši praćenje i pruži tehnička podrška te unaprijedi prevencija”, izjavila je Eslick.

Navela je i kako je USAID preorjentisao svoja sredstva kako bi osigurali za ovaj prioritet te se organizacija prilagođava i načinom rada pandemiji, a da je uvijek cilj osigurati da pravi ljudi budu na pravi mjestima.

“Od pojave koronbavirusa vlada SAD-a osigurala je više od 500 miliona dolara pomoći koja je posebno usmjerena na borbu protiv pandemije u više od stotinu zemalja širom svijeta”, zaključila je.

Predstavnica UNICEF-a u BiH Rownak Khan zahvalila USAID-u, bliskom partneru, i jednom od prvih donatora, kao i Vladi FBiH.

“Kao dio UN porodice UNICEF je usmjeren za pružanje podrške najugroženijoj djeci, a u ovo vrijeme kad vlade podizimaju vanredne mjere mi apeliramo da se vodi računa o pravima djece”, izjavila je Khan te navela kako i pored zatvorenih škola treba djeci osigurati nastavak obrazovanja.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*