Mandić: Treba proširiti obim testiranja u FBiH, neosnovane tužbe osoba iz karantina Bjelave

Federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić izvjestio je danas na konferenciji za novinare o epidemiološkoj situaciji u FBiH. Kako je rekao, u protekla 24 sata u FBiH su testirana ukupno 643 uzorka od kojih je bilo 11 pozitivno na koronavirus. Do sada, kaže, testirano je 11.196 uzoraka, a na koronavirus potvrđeno je ukupno 770 osoba. Od toga je 415 žena i 355 muškaraca.

Trenutno u FBiH hospitalizirano je 63 pacijenta pozitivna na koronavirus od kojih je 5 na respiratoru. Do danas je oporavljeno 143 osoba i očekujem da će se ovaj broj svaki povećavati”, kazao je Mandić.

Odgovarajući na novinarska pitanja, Mandić je kazao da su 14. aprila poslali upute svim zdravstvenim institucijama da je WHO dala preporuke da oni koji su u karantinu poslije 14 dana mogu izaći iz izolacije.

Upitan je i za situaciju u karantinu u Bjelavama gdje su ljudi najavili tužbe jer smatraju da su im narušena ljudska prava.

“Naravno da će advokati prihvatiti tužbe. Ali naredba Federalnog štaba je takva. Tu postoji jak zakonski osnov. Nema uporišta za tužbe. Prava jednog pojedinca ne smiju ugrožavati prava cijele zajednice. Mi ne možemo negirati da u komunikaciji nema poteškoća, ali zakonske odredbe su jasno definirane”, rekao je on.

Govoreći o reakciji roditelja djece s poteškoćama koji su najavili da zbog aktuelne krize s lijekovima kreću sami u njihovu nabavku, Mandić je kazao da ova kategorija nije zaboravljena.

“Ali imamo problem jer konkretno Njemačka je zabranila izvoz lijekova. Imamo strašan problem u nabavci tih lijekova. Učinit ćemo sve da do toga dođe. U toku je nabavka lijekova za djecu s epilepsijom”, rekao je on.

Također, Mandić je kazao da treba proširiti obim testiranja po kantonima, ali da o tom ipak treba odlučivati struka. Govorio je i o najavi ublažavanja mjera.

“Najprije će se pratiti epidemiološka situacija i ako stručnjaci kažu da se može, prvo bi trebali krenuti sa osobama treće životne dobi da im se dozvoli kretanje. Potom ćemo razmišljati o ostalim mjerama. To ne znači da ćemo dozvoliti kafićima i ostalima da rade. Razmisliti ćemo i o malim zanatima da rade uz stroge preporuke držanja socijalne distance, nošenjem maski i rukavica. Ne možemo razmišljati o tome da je ovo pri kraju, a na to nas upozorava i WHO. Samo jedna greška može dovesti do eksponencijalnog rasta zaraženih”, zaključio je Mandić.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*