Kulić: Po našim analizama glavni uzrok udesa su pilotske greške

Glavni istražitelj Komisije koja je istraživala nesreću zrakoplova Vlade Republike Makedonije koja se dogodila 26. februara 2004. godine na lokalitetu Matića brda kod sela Rotimlja Omer Kulić je danas na pres-konferenciji kazao da su, po njihovim analizama, glavni uzrok udesa pilotske greške.

Kulić je, prezentirajući izvještaj, naveo da posada nije bila adekvatno obučena da uradi povjereni posao.

Po njegovim riječima, kopilot je bio bivši oficir JNA, „došao je iz vojske i nije nikada završio školovanje za tu vrstu letenja što će se kasnije pokazati kao ključni razlog udesu“.

– Po našim analizama, glavni uzrok udesa su pilotske greške, sedam pilotskih greški koje je posada napravila od momenta polijetanja iz Skoplja do pada pred samiom Mostarom – kazao je Kulić.

Naveo je da je prva greška ta da posada nije smjela da poleti iz Skoplja za Mostara zbog loše meteo situacije u Mostaru to jutro.

– Oni nisu znali uopšte kakva je meteo situacija u Mostaru jer oni su poletili prije sedam sati iz Skoplja, a Mostarski aerodrom počinje prve informacije o vremenskoj situaciji da šalje tek u sedam sati. Znači oni su već bili poletjeli kada je prvi meteo izvještaj krenuo – kazao je Kulić.

Naveo je da kada idu na slijetanje, posada napravi pripremu među sobom, kako će raditi, koje frekvencije…. Druga greška je da nisu izvršili adekvatnu pripremu za prilaz i slijetanje.

– Treća greška, kada su se javili Mostaru, kontrolor iz Mostara im je javio meteo situaciju i ta meteo situacija je bila takva da kaže da su oblaci niži nego što oni smiju da se spuste u prilazu za slijetanje. Četvrta greška, kada su izgubili signal glavnog sredstva za slijetanje nisu prekinuli prilaz i išli na alternativni aerodrom što su morali da urade – kazao je Kulić.

Po njegovim riječima, peta greška je da su pošli ranije u snižavanje 2,7 milja.

– Šesta greška, isključili su auto pilot i letili su mehanički što je bilo vrlo katastrofalno. Sedma greška je da nisu održavali horizontalni let kada su došli na najnižu tačku na koju mogu da dođu. Zbog te greške, zbog tog neodržavanja horizontalnog leta, umjesto da leti horizontalno on je oscilirao po putanju i u tom osciliranju zakačio je zemlju i desila se katastrofa – kazao je Kulić.

(Fena/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*