Tuzlanski novinari na protestnoj kafi

Novinarke i novinari tuzlanskih redakcija danas su se simbolično u pet do dvanaest okupili na protestnoj kafi kako bi izrazili solidarnost sa kolegama koji su izloženi različitim vrstama verbalnog i fizičkog nasilja samo zato što se bave ovom profesijom.

Posljednji primjer je upad policije u redakciju Klix-a, te verbalni napad na urednicu i novinara portala Tačno. Bedrana Kaletović, predsjednica Kluba novinara Tuzla ističe da linija za pomoć novinarima postoji od 2006.godine i od tada je zabilježeno preko 400 slučajeva kršenja slobode izražavanja i individualnih prava novinara.

Tokom protestnog sastanka Klub novinara Tuzla uputio je BH javnosti proglas u kome se, između ostalog, zahtijeva od nadležnih pravosudnih institucija da provedu nezavisnu, profesionalnu i efikasnu istragu o nezakonitim djelima prema novinarima.

Nadležnima na svim nivoima upućen je zahtjev da se novinarima omogući neometan i slobodan rad, u suprotnom najavljena su okupljanja medijskih uposlenika iz cijele države pred nadležnim institucijama. Upućen je i poziv svim novinarima da budu solidarni i složni u borbi za ostvarivanje prava na neometan rad.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*