Radnici nisu isplaćeni, za sutra najavljeno okupljanje

Nakon što su se radnici propalih firmi sa područja Tuzlanskog kantona, vratili sa Graničnog prelaza Orašje, dogovoreno je da im se između ostalog, obezbjedi interventna novčana pomoć. Međutim, kako smo doznali nisu svi radnici dobili pomoć, te je za sutra dogovoreno novo protestno okupljanje.

Za sada je pomoć dobilo oko 800 radnika iz četiri preduzeća Dita, Konjuh, Livnica i Aida. Kako nam je u telefonskom razgovoru kazao Enes Tanović, zahtjev Sindikata solidarnosti bio je da se pomoć isplati za radnike devet firmi, čiji su predstavnici i potpisali zahtjev vlastima Tuzlanskog kantona.

„Ako je obećana isplata nagrada za pješačenje, onda je pomoć trebalo dobiti 200 ljudi koji su išli u Orašje, a ne 800, ili radnici svih devet firmi plus Aida, koji se nalaze u zahtjevu. Međutim, ponovo premijer TK Bahrija Umihanić radi na svoju ruku, i ne poštuje odluku Skupštine, da se za iznađe mogućnost socijalne pomoći“, kazao je Tanović.

Novo okupljanje radnika je u ovu srijedu pred Sudom i Tužilaštvom TK, gdje će od premijer Umihanića tražiti da ispoštuje odluku, a ako se ništa ne desi, radnici će se obratiti Skupštini TK kako bi tražili da se njihova odluka ispoštuje. Tanović je dodao da Sindikar solidarnosti čeka formiranje vlasti u kantonu, kako bi se krenulo sa zahtjevima za ispunjenje i druga dva zahtjeva.

„Da bude stavka u Budžetu za pomoć radnicima do uposljenja, i druga još važnija, da se nađe novac za penzionisanje radnika koji su stekli uslove za to, bez obzira da li je riječ o privatnoj ili državnoj firmi, jer niti jedan od njih nije kriv što se ništa nije uplaivalo. Mi imamo program za cijelu godinu, i tu je oko 12 zahtjeva koje ćemo zajedno sa građanima tražiti da se ispoštuju, kako bi država mogla da funkcioniše“, dodao je.

Tanović je izrazio nadu za ispunjenjem zahtjeva radnika, za koje smatra da nisu veliki. Poručio je da neće odustati od svojih prava, koja ako se ne ispune na miran način, moraju biti ispunjena pod pritiskom. U toku je formiranje mreže udruženja, i obilježavanje godišnjice protesta održanih 7.februara prošle godine.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*