(VIDEO) Rezultati istraživačkog projekta “Dječiji glas u vremenu pandemije COVID-19”

Istraživački projekat koji je tokom trajanja pandemije korona virusa pokrenuo World Vision International kako bi prikupio razmišljanja djece i mladih o pandemiji Covid 19, je dao odjeka u javnosti.

World Vision je putem platforme i društvenih medija razgovarao sa 101 djetetom i mladom osobom iz 13 zemalja svijeta uključujući i BiH. Jedino je Ajlin Žepčan iz BiH iz Goražda, u ime sve djece učesnika istraživanja, govorila na panelima pred predstavnicima Komiteta za prava djeteta u Ujedinjenim nacijama, članovima stalnih misija pri UN-u, predstavnicima UN agencija zaduženih za odgovor na Covid, međunarodnim agencijama i ekspretima za ljudska i dječija prava, ali i predstavnicima ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH i organizacija civilnog društva iz naše zemlje i mnogih drugih. Svima je poručila da djeca i mladi mnogo mogu napraviti samo ukoliko ih odrasli uključe, jer kako kaže – djeca mogu biti dio rješenja, a ne samo žrtve pandemije.

U 13 zemalja ispitanici su istakli 3 važna faktora koja su u velikoj mjeri promijenila njihove živote, koji se odnose na promjene u školi, emocionalne teškoće zbog socijalne/fizičke distance i povećanje siromaštva. 71 odsto djece i mladih je reklo da se osjećaju izolovano i usamljeno otkako su škole zatvorene, ali da je odluka zatvaranja škola bila primjerena za suzbijanje pandemije.

Rezultate istraživanja je za našu medijsku kuću pojasnila Nela Hukić, savjetnica za obrazovanje i zaštitu djece World Vision.

Više u video prilogu:

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*