Spašavanje turističke sezone: Hrvatski ministar Gari Cappelli najavio otvaranje granice s BiH

Hrvatska planira otvoriti granicu s BiH, najavio je danas ministar turizma RH Gari Cappelli. Dio je to napora Vlade premijera Andreja Plenkovića da spasi turističku sezonu u Hrvatskoj.Ministar turizma Republike Hrvatske Gari Cappelli kazao je da se nada da će svi uslovi biti ispunjeni da se do 1. jula otvori i granica sa našom zemljom. Kako je pojasnio neće biti nikakvih posebnih protokola, kako na plažama, gdje neće biti boksova, niti pleksiglasa, tako ni u smještajnim objektima. Jedini uslov je da se poštuju mjere predostrožnosti i održavanje fizičke distance, a o protokolu prelaska granice još nije odlučeno.

“Mi smo imali sastanak ministara turizma na nivou cijele Evropske unije putem videolinka, tražili smo odgovore na nekoliko pitanja i jedno od najbitnijih bilo je protokol ponašanja prilikom prelaska granica u EU. Ja računam da bi mi mogli već prvu sedmicu šestog mjeseca vjerovatno otvoriti granicu sa Slovenijom, a možda i nekim drugim zemljama. Uglavnom prva sedmica juna je planirana za otvaranje granica prema nekim zemljama ako stanje sa pandemijom bude ovako povoljno kao danas”, kazao je za BHRT Cappelli.

Ministar Cappelli u četvrtak je s talijanskim kolegom Dariom Franceschinijem video vezom razgovarao o mjerama i planovima za turizam te omogućavanju turističkih kretanja uz izradu procedura putovanja, saopćilo je Ministarstvo turizma.

Cappelli je između ostalog izjavio da je Italija jedno od najvažnijih turističkih tržišta, te da je zbog trenutne situacije više nego ikad važna zajednička saradnja svih zemalja EU, a posebno turističkih lidera u uspostavi kvalitetnijih finansijskih okvira za turizam kao i uspostavi standarda i procedura s ciljem održavanja ravnoteže između zdravlja i stabilizacije turističkog tržišta Europe.

“Naša inicijativa je da se na nivou EU uvede zajednički Protokol za putovanja s međusobno usklađenim propisima s time da se po potrebi pojedine zemlje dogovaraju bilateralno. Pri tome bi se, uzimajući u obzir razvoj situacije unutar pojedinih zemalja, moglo razmatrati kada će se otvarati granice i na koji način kako bi se cjelokupni proces učinio efikasnijim i bržim”, istaknuo je Cappelli.

U izjavi prije sjednice Vlade naveo je primjer Italije iz koje je, kako je rekao, zadnja tri dana stiglo više od sto upita budući da stanovnici te zemlje imaju rezervacije za avgust koje ne žele otkazati.

“Talijani se još uvijek nadaju doći u Hrvatsku. O Sloveniji, Austriji, Češkoj da ne govorimo”, rekao je Cappelli dodajući da većih otkaza za juli i avgust nema, dok je za juni otkazano oko polovine rezervacija. Smatra da će se i ti gosti ‘vratiti u igru’, ako se granice otvore tokom sljedeće dvije ili tri sedmice”, izjavio je on.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*