Južna Koreja strahuje od drugog vala koronavirusa nakon povećanja broja zaraženih

Klaster novih slučajeva zaraze koronavirusa u Južnoj Koreji rezultirao je zatvaranjem barova i klubova u Seoulu, a sve zbog straha od drugog vala zaraze u vrijeme kad država oprezno izlazi iz karantina.

Južna Koreja je danas potvrdila 34 nova slučaja zaraze koronavirusom,, što je najveći dnevni rast u posljednjih mjesec dana. U Južnoj Koreji je od početka pandemije zaraženo 10.874 ljudi, javlja BBC.

Ova zemlja je odlično reagovala na početku pandemije te je uspostavila kontrolu i dobila pohvale za svoju agresivnu strategiju u sprečavanju širenja koronavirusa.

No, u subotu je naređeno novo zatvaranje barova i klubova, samo nekoliko dana nakon ukidanja restrikcija, a razolog je strah od “eksplozije infekcija”.

Novo povećanje zaraženih se povezuje s 29-godišnjim muškarcem koji je zaražen te je noć proveo u provodu. Sada vlasti tragaju za 1.510 ljudi koji su bili na istim mjestima kao i on.

Predsjednik Moon Jae-in je danas rekao da je novi klaster podigao svijest o tome da se čak i tokom faze stabilizacije slične mogu ponoviti. Dodao je da zemlja ne smije spustiti gard te da “nije gotovo dok ne bude gotovo”.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*