Nastavlja se s popuštanjem mjera u Beču uvedenih zbog koronavirusa

Bečki javni prijevoz od danas vozi punim kapacitetom, a tokom ove sedmice planirano je dalje ublažavanje mjera koje su uvedene zbog sprečavanja širenja novog koronavirusa.

Najkasnije od 15. maja neće biti prepreka za posjetu restoranima ili kafićima, ali uz pooštrene higijenske mjere. Socijalna distanca i obaveza nošenja maski će se i dalje poštovati, a radno vrijeme će biti ograničeno na 11 sati.

Konobari moraju prekriti nos i usta, ali kuhari ne. Solnice i korpe za kruh više ne mogu stajati na stolovima, dok za jednim stolom mogu sjediti i do četiri osobe s djecom, ukoliko pripadaju istom domaćinstvu.

Između grupa mora postojati bar jedan metar odstojanja, ukoliko ugostiteljski objekat nije uveo fizičke pregrade kao na primjer od pleksiglasa.

U cilju uzajamne zaštite zajedničke molitve je na primjer na misama neophodno svesti na minimum.

Za sklapanje brakova i krštenja preporučuje se najviše deset sudionika, a na pogrebima su dozvoljene i grupe do 30.

I u religijskim objektima se preporučuje socijalna distanca, nošenje maski, redovna dezinfekcija kvaka na vratima i slično.

– Posjete u zatvorima su također ponovo dozvoljene i već postoji više od 1.000 prijava nakon ove višesedmične pauze, a taj broj se konstantno povećava – kazala je ministrica pravde Alma Zadić.

To za zatvorenike znači da mogu jednom sedmično primiti posjetu jedne odrasle osobe i maloljetnog djeteta, dok je pri tome obavezno nošenje maski, a prostor za posjete bit će opremljen pregradama od pleksiglasa, saopćeno je iz Odjela za odnosi s javnošću i rad s medijima Ureda Grada Beča u inostranstvu.



(Vijesti.ba / FENA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*