Zimsko prebrojavanje ptica vodenih staništa u BiH

Zimsko prebrojavanje ptica vodenih staništa (International Waterbird Census – IWC), koje se organizira u više od 100 zemalja širom svijeta s ciljem utvrđivanja veličine i dinamike populacija tih vrsta ptica, u Bosni i Hercegovini bit će organizirano od 7. do 20. januara.

Koordinator programa u BiH je Ornitološko društvo “Naše ptice”, a program provode u saradnji s članovima partnerskih organizacija iz Banje Luke (Društvo za istraživanje i zaštitu biodiverziteta i Centar za životnu sredinu), Trebinja (Centar za održivi razvoj i ekologiju), Čapljine (Lijepa Naša) i Tomislavgrada (Naša baština).

Prebrojavanje ptica će se izvršiti na većem broju lokaliteta, a prvi rezultati se očekuju krajem januara.

U prebrojavanju ptica 13. i 14. januara 2015. godine na Hutovom blatu učestvovat će i rendžeri Parka prirode Hutovo blato, a to će ujedno biti i praktični dio radionice koja se održava u sklopu projekta ”Improving the Managment of Hutovo blato Nature Park” koji finansira CEPF.

IWC je međunarodni program koji se od 1967. godine realizira pod okriljem Wetlands Internationala. U Bosni i Hercegovini je krenuo 1998. godine, a od 2004. godine ovim programom u BiH koordinira Ornitološko društvo ”Naše ptice”.

Rezultati brojanja se u okviru nacionalnog izvještaja šalju Wetlands Internationalu, a kako bi bili dostupni zainteresovanima, objavljuju se u Biltenu mreže posmatrača ptica u BiH, čiji je izdavač Ornitološko društvo ”Naše ptice”, saopćeno je iz tog društva.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*