Međunarodni apel da MMF i Svjetska banka ponište dug najsiromašnijim zemljama

Više od 300 poslanika iz čitavog svijeta apelovalo je na Međunarodni monetarni fond (MMF) i Svjetsku banku da ponište dugove najsiromašnijih zemalja kao odgovor na pandemiju koronavirusa i da pojačaju finansijsku podršku radi sprečavanja globalnog ekonomskog kolapsa. 

Inicijativa, koju predvode bivši američki predsjednički kandidat senator Berni Sanders i poslanik Ilham Omar, demokrata iz Minesote, uslijedila je u vrijeme kada raste bojazan da će zemlje u razvoju i slabije ekonomije pretrpjeti razorne posljedice pandemije.

Virusom je zaraženo više od 4,2 miliona ljudi u svijetu, a umrlo je 287.349 osoba.

Sanders je rekao da je siromašnim državama potreban svaki cent za svoje narode umjesto da vraćaju “neodržive dugove” prema velikim finansijskim institucijama.

Poništavanje dugova najsiromašnijih zemalja je “najmanje što Svjetska banka, MMF i ostale finansijske institucije treba da urade da bi spriječile nezamisliv rast siromaštva, gladi i bolesti koje ugrožavaju stotine miliona ljudi”, dodao je američki senator, javlja Reuters, a prenosi Radio Slobodna Evropa.

Poslanici su pozdravili potez MMF-a da pokrije plaćanje dugova 25 najsiromašnijih zemalja u periodu od šest mjeseci, ali su rekli da su potrebni dodatni napori.

Parlamentarci iz više od 20 zemalja sa svih šest kontinenata su u pismu naveli da treba potpuno otkazati plaćanje dugova najsiromašnijih država, umjesto da se oni samo suspenduju, kao što su se dogovorile zemlje iz Grupe 20 u aprilu.

U tekstu se navodi da, u protivnom, te zemlje neće moći da realizuju prioritete u pogledu trošenja u borbi protiv virusa, a to bi moglo da dovede do kontinuiranog poremećaja u svjetskom lancu snabdijevanja i finansijskih tržišta.

(Vijesti.ba / FENA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*