U pariškoj redakciji 12 mrtvih novinara

Dvanaest osoba ubijeno je u napadu dvojice muškaraca na redakciju satiričkog lista Charlie Hebdo u centru Pariza, javlja RT, prenosi novinska agencija Patria.

Francuska televizijska mreža iTELE prenosi izjavu očevica koji je rekao da je vidio napad iz susjedne zgrade u centru francuske prijestolnice.

“Prije otprilike pola sata dvojica muškaraca sa crnim kapuljačama ušla su u zgradu s kalašnjikovima”, rekao je Benoit Bringer za tu mrežu.

“Nekoliko minuta poslije začuli su se pucnjevi”, dodao je, rekavši da su napadači viđeni kako bježe iz zgrade.

Prema prvim informacijama, dvojica maskiranih napadača su ušli oko 12 sati u redakciju lista i počeli da pucaju ka zaposlenima iz “kalašnjikova”. Ubijeno je 12 novinara.

Ostali zaposleni se kriju u kancelarijama, a neki od njih su izašli na krov.

Inače ovaj list je objavio nekoliko karikatura poslanika Muhammeda što je izazvalo ogorčenje u islamskom svijetu. Odluka da se to objavi došla je uslijed velikih protesta u muslimanskom svijetu, zbog filma snimljenog u SAD-u u kojem se ismijava Muhammed a.s. a muslimani karakterišu kao nasilni.

Tada je najviši predstavnik pariske džamije Dalil Bubaker pozvao francuske muslimane da ostanu mirni kako ne bi dodatno povećavali bijes širom muslimanskog svijeta.

(NAP

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*