Borrell: EU odlučna da se bori protiv diskriminacije i zlostavljanja LGBTI osoba

Visoki predstavnik Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josep Borrell poručio je povodom 17. maja, Međunarodnog dana borbe protiv homofobije, transfobije i bifobije, da je EU odlučna da se bori protiv diskriminacije i zlostavljanja LGBTI osoba.

U vremenima kada je svijet fokusiran na napore za obuzdavanje pandemije bolesti COVID-19, ističemo i podsjećamo na posebne izazove s kojima se lezbijke, homoseksualci, biseksualne, transrodne i interseksualne (LGBTI) osobe suočavaju u mnogim dijelovima svijeta”, kazao je Borrell.

Istakao je da su te osobe zbog diskriminatornih zakona i negativnih društvenih stavova često izložene stigmatizaciji, diskriminaciji i ograničenjima u pristupu zdravstvenim uslugama te da za mnoge LGBTI osobe nedostatak podrške porodice ili zajednice povećava rizik od nasilja, nezaposlenosti, siromaštva i beskućništva.

“Nije prihvatljivo da se na temelju percipirane ili stvarne spolne orijentacije ili rodnog identiteta ljudska prava i dalje krše i zloupotrebljavaju u svim dijelovima svijeta te da niko za to ne odgovara”, smatra Borrell.

Kriminalizacija spolne orijentacije te nepriznavanje transrodnih i interseksualnih identiteta, dodao je, dovodi do stigmatizacije i marginalizacije LGBTI osoba, što povećava broj izazova s kojima se suočavaju u pogledu slobodnog pristupa zdravstvenim uslugama.

“LGBTI osobe ujedno su žrtve nasilja i zlostavljanja, a broj slučajeva nasilja u porodic naglo je porastao tokom izolacije. Sada je više nego ikada vrijeme da međunarodna zajednica obnovi svoje obveze u borbi protiv svih oblika nasilja, diskriminacije, govora mržnje i zločina iz mržnje usmjerenih protiv LGBTI osoba na temelju spolne orijentacije, rodnog identiteta ili na bilo kojoj drugoj osnovi”, kazao je.

Borrell je istakao da je EU odlučna u svojoj namjeri da se bori protiv nekažnjavanja kršenja ljudskih prava te diskriminacije i zlostavljanja LGBTI osoba u cijelom svijetu te da će pokretanjem nove strategije Evropske komisije za ravnopravnost LGBTI + osoba EU potaknuti napredak u promicanju i zaštiti ljudskih prava LGBTI osoba.

“Sarađivat ćemo sa svim našim partnerima unutar i izvan EU-a te ćemo udružiti snage s međunarodnim organizacijama, civilnim društvom i borcima za ljudska prava u odbrani ljudskih prava LGBTI osoba i promicanju jednakosti i poštovanja raznolikosti. EU i njegove države članice poštovat će obveze iz Smjernica EU-a o promicanju i zaštiti uživanja svih ljudskih prava LGBTI osoba i Smjernica EU-a za ljudska prava o nediskriminaciji u vanjskom djelovanju”, poručio je Borrell.

Naglasio je da Evropska unija podsjeća na to da su sva ljudska prava univerzalna, nedjeljiva, međuovisna i međusobno povezana.

“To se ne smije zaboraviti u ovo vrijeme globalne krize, kao ni pri normalizaciji stanja nakon krize. Obvezujemo se osigurati da se našim odgovorom poštuju dostojanstvo i ljudska prava svih ljudi bez bilo kojeg oblika diskriminacije te pozivamo sve vlade širom svijeta da učine isto. Niko ne bi smio biti zapostavljen i nijedno ljudsko pravo ne bi smjelo biti zanemareno”, zaključio je Borrell, saopćeno je iz Delegacije EU u BiH.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*