Strah od koronavirusa u Sloveniji naglo pada

Veliki broj Slovenaca smatra da je slovenska vlada trebala još pričekati s proglašenjem kraja epidemije covida-19, ali se strah od širenja virusa među populacijom ustrajno smanjuje, pokazala je anketa koju je u nedjelju objavila Slovenska televizija.

U anketi je 38 posto ispitanika ocijenilo da je s objavom kraja epidemije trebalo još malo pričekati, 27 posto ih smatra da je dobro što se Slovenija među prvima odlučila na taj potez te da su s njime zadovoljni, dok se ostali nisu opredijelili o tom pitanju ili su izjavili da im je svejedno.

Riječ je o anketi koju je na uzorku 505 ispitanika za javni RTV servis 15. i 16 svibnja provela agencija Ninamedia koja je takve ankete radila tijekom posljednja dva mjeseca.

Strah od korone u Sloveniji naglo pada

Unatoč različitim ocjenama vladine odluke da proglasi kraj epidemije, ali zadrži dosadašnje epidemiološke mjere, te ankete pokazuj da strah od koronavirusa u Sloveniji sa sve boljom epidemiološkom situacijom naglo pada.

Da su vrlo zabrinuti zbog opasnosti koju nosi novi koronavirus sredinom ožujka izjavljivalo je 61 posto ispitanika, mjesec dana kasnije manje od 50 posto, a sada ih je samo nešto više od trećine, pokazalo je ispitivanje slovenske javnosti u tim anketama.

Glede mjera koje je vlada Janeza Janše donosila tijekom epidemije i koje sada popuštaju, vlada velika politička polarizacija, razvidna i u postotku onih koji smatraju da kraj epidemije još nije trebalo objaviti jer je među njima najviše onih koji ne simpatiziraju sadašnju koaliciju u kojoj dominira desnica.

Bivši premijer Marjan Šarec, koji je epidemiju proglasio dan prije odlaska s tog položaja, kaže da novi premijer Janša proglašavajući neočekivani kraj epidemije potvrđuje kako ide “iz ekstrema u ekstrem” jer je donosio i prerigorozne mjere koje sada naglo ukida i povećava rizik novih slučajeva zaraze otvaranjem granica, dok vladin glasnogovornik Jelko Kacin smatra da je proglašenja kraja epidemije bilo dobro i s komunikološkog aspekta.

Kacin je povodom objave kraja epidemije dao intervjue za više medija, među ostalim za europski informativni portal Euronews, u kojima je isticao prednosti Slovenije i navodio njene prirodne ljepote, te se na svom twitter profilu pohvalio:

“Kad nastupiš u takvim emisijama kao gost, postaneš još svjesniji kako smo bili uspješni u borbi s covidom-19. Biti prvi u toj borbi u Europi, daleko ispred drugih država mnogo znači i kao prilika za promociju države”, naveo je Kacin, dodavši da ga to osobno ispunjava dodatnom energijom.


Gostujući za televizijski servis Euronewsa, na pitanje nije li Slovenija djelovala prerano kad je proglasila da je epidemija završena, s obzirom na blizinu Italije i Austrije koje su bile među europskim žarištima, Kacin je kazao da će se kraj epidemije službeno odrediti krajem ovog mjeseca, ali je to proglašeno unaprijed zbog minimalnog broja novih slučajeva zaraze, vrlo malog broja hospitaliziranih, što je po njegovoj ocjeni posljedica dobrih odluka vlade, ali i discipline stanovništva koje se pridržavalo dosadašnjih mjera zaštite.

Kacin je u razgovoru dodao da će niski broj zaraza ostati i idućih dana, no dodao da vlada ima mogućnost da brzo reagira i “napravi korak natrag”, odnosno ponovo uvede ograničenja ako bi se pokazalo da se sadašnji pozitivan epidemiološki trend ne bi nastavio.



(Vijesti.ba / Hina)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*