Najveća plaća u BiH: Za mjesec dana zaradio kao netko u 16 godina rada

Najveća isplaćena plaća u Federaciji BiH ove godine isplaćena je u Sarajevu u oblasti bankarstva za ožujak, a ona je iznosila čak 181.842,35 KM u neto iznosu, dok je u Republici Srpskoj najveća ostvarena zarada iznosila 33.524 KM, a zarađena je u Banja Luci u oblasti financijskog poslovanja, podaci su poreznih uprava, objavile su Nezavisne novine.

Pored ove najveće isplaćene plaće, u Federaciji BiH je od početka godine isplaćeno još plaća čiji se iznosi mjere u desetinama tisuća KM.

U poreznoj upravi FBiH ističu za Nezavisne da je druga po visini plaća od 98.357,17 KM isplaćena u djelatnosti trgovine za travanj.

“Za veljaču je isplaćena i plaća od 89.669,81 KM u djelatnosti bankarstva. Četvrta po visini isplaćena plaća je u djelatnosti trgovine za veljaču u iznosu 85.493,36 KM, dok je peta iznosila 83.331,90 KM u industrijskoj djelatnosti za veljaču”, istaknuli su u Poreznoj upravi FBiH.

Naglašavaju kako su na isplaćen iznos plaća obračunati i uplaćeni porezi i doprinosi. “S obzirom na to da su navedeni iznosi plaća isplaćeni samo u jednom mjesecu, može se pretpostaviti da navedeni iznosi, pored mjesečne redovne plaće, sadrže i prihode od određenih bonusa ili koristi koje je ostvarila ta osoba u tom mjesecu”, dodaju u Poreznoj upravi FBiH.

U Republici Srpskoj, prema podacima Poreske uprave RS, najviša isplaćena zarada u prva tri mjeseca ove godine je skoro pa šest puta manja nego u FBiH. Svih top pet zarada u RS ostvareno je u Banja Luci, navode novine.

“Isplata najvećeg osobnog primanja ove godine ostvarena je u iznosu od 33.524 KM, a ona je zarađena u oblasti financijskog poslovanja u siječnju. Druga zarada po visini ostvarena je u veljači u oblasti stručne, znanstvene i tehničke djelatnosti, koja je iznosila 30.830 KM, dok je treća po visini zarada od 23.608 KM ostvarena u veljači, u oblasti trgovine na veliko i malo, popravke motornih vozila i motocikala”, podaci su Poreske uprave RS.

Dodaju da je četvrta po visini isplaćena zarada u RS u oblasti financijskog poslovanja u siječnju od 22.095 KM, dok je peta zarada po visini u RS isplaćena u ožujku u vezi s aktivnosti s nekretninama, iznajmljivanjem i poslovnim aktivnostima, a ona je iznosila 19.923 KM. ”Ukoliko uzmemo u obzir da su prosječne plaće u FBiH i RS oko 950 KM, radniku koji ima prosječnu plaću u BiH potrebno je oko 190 plaća da zaradi najveću isplaćenu plaću od 181.842,35 KM, za šta mu je potrebno skoro 16 godina rada”, navode Nezavisne novine.

(Nezavisne)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*