U Indiji i Bangladešu obilne kiše, približava se super ciklon

Obilne kiše i vjetrovi pogodili su u srijedu dvije istočne indijske savezne države i dijelove Bangladeša satima prije nego što se obrušio moćni ciklon, a spasilački timovi evakuiraju milijune stanovnika u pothvatu dodatno kompliciranom zbog pandemije koronavirusa.

Bangladeški dužnosnici zaduženi za katastrofe naveli su kako su uz ogromne napore iz obalnih područja evakuirali oko dva milijuna ljudi, dok se ciklon Amfan krenuo približavati iz Bengalskog zaljeva.

Odjel za vremensku prognozu u Indiji rekao je da bi ciklon Amfan trebao oslabjeti u ekstremno jaku ciklonsku oluju i prijeći obalu blizu Zapadnog Bengala ili Bangladeša do podneva po lokalnom vremenu.

Indijsko savezno ministarstvo unutarnjih poslova reklo je da se Zapadni Bengal i susjedna država Odisha bore da udome tisuće evakuiranih dok se istodobno postojeća skloništa koriste kao karantenski centri za koronavirus.

Dodatna skloništa pripremaju se na tržnicama i u državnim zgradama uz mjere socijalne distance, dok se seljanima dijele maske i šalovi.

Policija u Zapadnom Bengalu, koji je snažno pogođen olujom, rekla je da ljudi ne žele ići u skloništa jer se boje da se ne zaraze Covidom-19, dok mnogi odbijaju ostaviti za sobom svoju stoku.

“Doslovno smo morali prisiljavati ljude da iziđu iz svojih domova, da nose maske i da ih smjestimo u vladine zgrade”, rekao je viši policijski dužnosnik u glavnom gradu Zapadnog Bengala, Kolkati.

Željeznički dužnosnici preusmjerili su vlakove dalje od smjera kojim ide ciklon kako bi zaštitili tisuće migrantskih radnika koji putuju u istočne regije iz glavnog grada New Delhija gdje su zbog koronavirusa ostali bez poslova.

(N1)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*