(VIDEO) Otvoren Memorijalni centar “Kapija”

Danas je otvoren Memorijalni  centar  “Kapija”, posvećen  sjećanju na žrtve zločina na tuzlanskoj Kapiji, 25.5.1995. godine.

 „Želimo da imamo vječiti pijetet prema nevinim žrtvama ratnog zločina, a da taj pijetet njegujemo i da ne dozvolimo zločincima da lažu. Istina je jača od laži samo pod uslovom da je ona sadržana u memorijalnoj i spomeničkoj kulturi . Ovaj Centar bit će čuvar svih dokaza o zločinu koji je počinjen na Kapiji.Ti dokazi bit će dostupni, ne samo posjetiocima, nego će ga on line moći posjetiti svako iz bilo kojeg dijela svijeta, zatražiti  i pročitati dokumentaciju. To je, prema našem mišljenju, način njegovanja pijeteta i čuvanja istine“, istakao je prilikom otvaranja Memorijalnog centra  gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović.

Centar za kulturu je već odredio profesora istorije , muzejskog kustosa koji će biti na raspolaganju svim posjetiocima Memorijalnog centra.  Autor postavke u Memorijalnom centru “Kapija” je Senad Begović iz Centra za kulturu Tuzla.

Memorijalni centar “Kapija” u subotu će biti otvoren od 9 do 14 sati, a radno vrijeme od ponedjeljka do petka je od 8 do 16 sati. Moguća je i organizacija grupnih posjeta, koju je potrebno unaprijed najaviti Centru.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*